Otroški zobozdravnik

Otroški zobozdravnik skrbi za ustno zdravje otrok in sicer od najmlajših, ki imajo v ustih le nekaj zob ali pa celo še nobenega pa vse do konca pubertete.
Prvi obisk pri zobozdravniku je smiselno opraviti v času, ko otroku izraščajo prvi zobki. Ob temu obisku starši izvejo kako najbolje poskrbeti, da bodo otrokovi zobje ostali zdravi in obiski ne bodo prepogosti (več lahko preberete tukaj). Takrat lahko tudi ugotovimo, če pri otroku obstaja večja verjetnost za nastanek kariesa in bi morali biti obiski bolj pogosti. Treba se je namreč zavedati, da je karies bolezen, ki se jo da preprečiti.

Otroški zobozdravnik se pri svojem delu poleg s kariesom pogosto srečuje tudi z razvojnimi motnjami trdih zobnih tkiv, poškodbami zob in otroci, ki pri zobozdravniških posegih težko sodelujejo.

Otroški zobozdravnik in strah

Strah pred zobozdravnikom je pri otrocih precej pogostejši kot pri odraslih ljudeh. Pri nekaterih gre le za strah pred neznanim, ki ga lahko hitro rešimo s tem, da vse, kar imamo namen narediti otroku najprej razložimo, pokažemo in šele nato naredimo. Za preusmeritev pozornosti od zobozdravniškega postopka, k bolj zabavnim in kratkočasnim stvarem, pri nas uporabljamo predvajanje risank na ekranu, ki je pričvrščen na zobozdravniškem stolu. Pri otrocih, ki so pri zobozdravniku že imeli slabo izkušnjo, je postopek navajanja na zobozdravniške posege lahko nekoliko zahtevnejši in dolgotrajnejši. Pomembno je dobiti otrokovo zaupanje in ga tudi obdržati. Za to je ključno brezbolečinsko delo, kar pomeni delo v lokalni anesteziji, z predhodno uporabo površinske anestezije. V nekaterih primerih si pri nas otroški zobozdravnik lahko pomaga tudi s smejalnim plinom, ki prav tako zmanjša občutek strahu in izboljša sodelovanje otroka.

Poškodbe zob pri otrocih

Pri poškodbah zob gre najpogosteje za poškodbo zgornjih sprednjih zob, ki so pri padcih ali udarcih v obraz najbolj izpostavljeni. Poškodbe zob se najpogosteje zgodijo med prvim in tretjim letom starosti in kasneje med osmim in enajstim letom. V prvem obdobju ima otrok še mlečne zobe in najpogostejša poškodba v tem obdobju je poškodba obzobnih tkiv, ko se zaradi udarca v zob zob ne zlomi, ampak se poškodujejo tkiva, ki pripenjajo zob na kost (luksacijska poškodba). Ob tem obstaja možnost, da se poškoduje tudi zametek za stalni zob, ki leži v neposredni bližini.
V drugem omenjenem obdobju, so v ustni votlini že prisotni stalni sekalci. Takrat je poleg lukacijske poškodb pogosta vrsta poškodbe zlom krone zoba. Pogoste so tudi kombinirane poškodbe, se pravi poškodba obzobnih tkiv in hkati trdih zobnih tkiv (zlom krone ali korenine zoba). Pomembno je, da se ugotovi vrsta poškodbe in se glede na to izbere pravilno zdravljenje. Za to je potreben temeljit pregled. Poškodovano področje ustne votline se pregleda, pretipa, ugotovi občutljivost zob na poklep, kakšen je zvok ob poklepu, kako se zob odziva na termične in električne dražlaje, področje se največkrat rentgensko slika.

Nekaj koristnih informacij o poškodbah zob:

IZBIT ZOB (stalni zob!)
V najkrajšem možnem času ga je potrebno vstaviti nazaj v svoje ležišče, vgrizniti v čist robec in poiskati zobozdravniško pomoč. Pred vstavitvijo ga izperemo pod tekočo vodo, ob tem ga držimo za krono in ne korenino. Če ga ne zmoremo vstaviti nazaj, ga shranimo v mleko ali slino (držimo pod jezikom) in v najkrajšem možnem času poiščemo zobozdravniško pomoč. Mlečnih zob ne vstavljamo nazaj!

ZLOM KRONE ZOBA
Prognoza pri taki poškodbi (če ni pridružena tudi poškodba obzobnih tkiv) je praviloma dobra. Če najdete odlomljen del zoba, ga shranite v tekočini, saj se ga večinoma lahko pričvrsti nazaj. To je mogoče tudi če je bila ob zlomu izpostavljena zobna pulpa. Tudi pri takem zlomu ob pravilni oskrbi zob večinoma ostane živ.


Imate vprašanje? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za brezplačen pregled.