Inhalacijska sedacija

Velikokrat je asociacija na zobozdravstvene posege vznemirjenost in strah. Včasih tudi ljudje brez predhodnih slabih izkušenj čutijo nepojasnjeno tesnobo. Ta je pogosta pri otrocih. Inhalacijska sedacija je postopek pri kateri pacient diha mešanico didušikovega oksida (smejalni plin) in kisika. S tem se doseže pomiritev in rahlo zmanjša občutek bolečine. Pacient je popolnoma buden in lahko komunicira z zobozdravnikom, vendar je mnogo bolj sproščen.

Kje se uporablja inhalacijska sedacija

Inhalacijska sedacija z didušikovim oksidom ali smejalnim plinom se s pridom uporablja v drugih panogah medicine (pediatrija, urgentna medicina, radiologija…). V nekaterih državah inhalacijsko sedacijo že desetletja uporabljajo tudi zobozdravniki, pri nas pa je smejalni plin novost. Metoda je varna saj ima blage in redke stranske učinke; eden izmed teh je smeh, po katerem je smejalni plin tudi dobil svoje ljubkovalno ime.

Pacient med zobozdravstvenim posegom na nosu nosi posebno masko in ima lahko odprta usta. Pravilno mešanico plinov kontrolira zobozdravnik glede na potrebe pacienta, varnost pa zagotavlja tudi naprava, ki ima vrsto varnostnih merilcev in alarmov. Pri nas pred posegom zobozdravnik specialist najprej opravi pregled. Na pregledu ugotovi, če je posameznik primeren za poseg v inhalacijski sedaciji in mu da potrebna navodila. Zobozdravnik tudi naredi načrt kaj se bo med posegom delalo.

Maska za inhalacijsko sedacijo, inhalacijska sedacija
Masko se nosi na nosu; tako so lahko usta odprta.

Inhalacijska sedacija se večinoma uporablja pri otrocih, vendar jo lahko uporabljajo tudi odrasli, ki čutijo strah pred zobozdravstvenimi posegi.

Uporaba smejalnega plina pri zobozdravniku med posegom omogoča večjo sproščenost in zmanjša občutek bolečine.

Včasih se uporablja tudi sedacija z zdravili sedativi. Ta se razlikuje od zavestne inhalacijske sedacije po tem, da se zdravilo oz. pomirjevalo zaužije v obliki tablete ali svečke. Pri takem načinu je trajanje sedacije težje prilagajati ali prekiniti med posegom. Velika prednost inhalacijske sedacije s smejalnim plinom je, da učinek izzveni kmalu po zadnjem vdihu. Pacient po posegu ne rabi spremstva.


Imate vprašanjeglede smejalnega plina? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za pregled.