Zobni implantat

Kaj je dobro vedeti o zobnih implantatih? Kakšna je življenjska doba, kako se vstavi zobni implantat? Pri nas dobite vse odgovore in strokovno izvedbo.

Kaj je zobni implantat

Zobni implantat oz. vsadek in zob
Zobni implantat ali zobni vsadek nadomešča korenino zoba. Nanj lahko pritrdimo zobno krono ali pa nosi protezo.
Zobni implantat ali zobni vsadek je nadomestek korenine manjkajočega zoba. Zmotno je prepričanje, da je implantat celoten zob; je le del, ki se nahaja v kosti. Na implantat lahko namestimo razne protetične nadomestke. Kadar načrtujemo implantacijo zobnega vsadka je potrebno že vnaprej pripraviti načrt protetične oskrbe in vedeti, kaj bo vsadek nosil. Pri tem so nujni 3D rentgenski posnetki, ki omogočijo varen in predvidljiv poseg.

Kdaj je zobni implantat ali zobni vsadek dobra rešitev?

  • Ob le enem manjkajočem zobu, saj se z vsadkom izognemo brušenju zdravih zob sosedov za mostiček.
  • V primeru, ko manjka več zaporednih zob. Še do nedavnega nismo imeli druge možnosti, kot da brezzobi del čeljusti oskrbimo s snemno protezo. Implantati ali zobni vsadki omogočajo izdelavo tudi nesnemnih protetičnih konstrukcij (npr. mostičkov) na brezzobi čeljusti.
  • V primeru, ko manjkajo vsi zobje lahko zobni vsadki nosijo snemno ali fiksno protezo (all-on-4 ali all-on-6). Tako lahko bistveno izboljšamo stabilnost proteze in kvaliteto življenja.

Zobne krone na vsadkih imajo popolnoma naraven videz, poleg tega pa zagotavljajo dolgotrajno rešitev in zadovoljstvo pacienta.

Zobni vsadki so narejeni iz kovine titan. Titan je biološko najbolj sprejemljiva kovina. Kost po kirurški vsaditvi tesno obraste vsadkovo površino. Tako trdno zasidran vsadek prevzame funkcijo zdrave zobne korenine in nam s tem odpira nove možnosti pri protetični rehabilitaciji zobovja. Ne nazadnje ima titan lahko daljšo dobo uporabnosti kot zdravljena zobna korenina, sestavljena iz biološkega materiala. Implantat lahko nato nadgradimo s prevleko, več implantatov povežemo z mostičkom ali pa nanje pritrdimo zobno protezo.

Možnosti zobnih vsadkov

Vstavitev vsadka

To je tisti del terapije, ki ponavadi najbolj zanima pacienta. Postopek vsaditve poteka pod lokalno anestezijo je kratek in povsem neboleč. Terapevt odgrne dlesen in s posebnimi svedri pripravi ležišče za vsadek v kost. V ležišče nato vstavi zobni vsadek primerne velikosti in čezenj zašije dlesen. Tako se lahko začne celjenje in integracija vsadka s kostjo, ki se obraste okoli navojev. Poseg traja 30—60 minut, medtem ko traja celjenje od tri do šest mesecev. V tem času je pacient še vedno brez krone zoba in po potrebi nosi začasen protetični nadomestek. Natančen opis postopka, kaj morate storiti po operaciji in možne komplikacije najdete tukaj.

Življenjska doba zobnih vsadkov

Koliko časa lahko pričakujemo, da bo implantat ostal v naših ustih? Statistika je precej dobra in rezultati raziskav kažejo procent preživetja implantata okoli 90% še 10 let po vstavitvi. Študije, ki sledijo funkcionalnost implantatov 15-20 let kažejo procent v okolici 80%. Največje število zapletov je v prvih letih po vstavitvi, potem pa se krivulja ustali. To so številke. Statistika je vzpodbudna. Toda zobozdravniki v zobozdravstvenem centru Babit se zavedamo, da niste le številka v statistični raziskavi. Vprašajmo se takole: "Kolikšna je življenjska doba naravnega zoba?" To je primer, ki ilustrira, da sami lahko največ storimo za obstanek implantata ali zoba skozi celotno življenje. Pri tem vam seveda pomaga tudi ustna higieničarka in zobozdravnik. Vse paciente z implantati redno vabimo na prilagojene kontrolne preglede, kontroliramo tudi z rentgenom in ob zapletih pravočasno ukrepamo.

Izkušnje

Dolgoletne izkušnje kažejo, da je strah pred vstavitvijo zobnega vsadka odveč. Pred vsakim posegom je vsekakor vredno razmisliti o alternativi, oziroma ali bi implantat pripomogel k večjemu zadovoljstvu in kakovostnejšemu življenju. V zobozdravstvenem centru Babit se zavezujemo k temu, da vam predstavimo vse alternative in pomagamo izbrati najboljšo rešitev za vas. Preberite še članek o postopku vstavitve implantata, možnih zapletih in prednostih.

Kaj moramo vedeti o implantatih in kako poteka vstavitev implantata?

Imate še dodatna vprašanja ali pa želite še več informacij? Vse to si lahko preberete v dokumentu: Kako poteka vstavitev implantata.

Imate vprašanje? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za brezplačen pregled.