Fotodinamično (lasersko) zdravljenje

Laserje v vsakdanjem življenju najdemo povsod. Pojavljajo se v predvajalnikih glasbe, v trgovini, kjer berejo črtno kodo, v policistovih rokah, ko meri našo hitrost na cesti, v industriji, kjer režejo in varijo … Delimo jih lahko na laserje s trdo lasersko svetlobo in tiste z mehko.

V zobozdravstvu se uporabljata tako trdi kot mehki laser. Trdi laser se uporablja za rezanje tkiv in lahko nadomešča skalpel ali pa za vrtanje v trda zobna tkiva, kjer nadomešča svedre. Mehki laser do tkiv ni agresiven, temveč deluje s svetlobo specifične valovne dolžine, barve in z mnogo manj energije. V zobozdravstvenem centru Babit uporabljamo obe vrsti laserjev.

Lasersko tehnologijo uspešno uporabljamo pri zdravljenju koreninskih kanalov in parodontalne bolezni. Zdravljenje poteka brez bolečin in je popolnoma varno.

Zaradi zobne gnilobe (kariesa) ali drugih poškodb pride občasno do obolenja zobne pulpe (pulpa je živec, žilni in limfni sistem v korenini zoba). Takrat zob zaboli, zato ga je treba zdraviti. Predvsem ga želimo obdržati v ustih, kjer lahko še dolgo služi svojemu namenu. Okužbo odstranimo iz koreninskega kanala z mehanskim in kemičnim čiščenjem, pomaga pa nam tudi laserska tehnika. Nato ga hermetično zapremo.

Že samo obsevanje z mehko lasersko svetlobo ima učinek na bakterije, ki jih uničuje:

  • zavira vnetje in vnetne spremembe,
  • pospešuje zdravljenje ran in prekrvitev,
  • zmanjšuje bolečino.

Z dodatkom posebnega barvila lahko učinek še povečamo in delujemo ciljano samo na bakterije, brez negativnega učinka na zdrave celice. Barvilo se veže na steno bakterijske celice, se pod vplivom laserja aktivira in uniči bakterijo. Tako obarvano bakterijo laserski žarek, ki jo zadane, dobesedno razžene in brez negativnih učinkov na zdravo tkivo selektivno odstrani.

Potek endodontskega zdravljenja
Potek endodontskega zdravljenja: 1. Pulpa okužena z bakterijami; 2. Širjenje in čiščenje kanalov; 3. Barvilo obarva bakterije; 4. laser uniči bakterije, a ne škoduje celicam.

Lasersko tehnologijo uporabljamo tudi pri zdravljenju paradontalne bolezni in zdravljenju koreninskih kanalov.

Lasersko zdravljenje zob

Zdravljenje zobnih korenin je znanost, ki prepreči izdrtje z gangreno ali granulomom obolelih zob in ohranja zobne korenine za protetično rehabilitacijo pacientov. Laserska tehnika je zelo učinkovita in nam omogoča zdravljenje brez antibiotikov, ki povzročajo vedno več alergičnih težav pri vedno večjem številu ljudi.

Laser uporabljamo tudi pri zdravljenju parodontalnih obolenj, kjer se pojavljajo globoki gingivalni žepki in kjer drugačno zdravljenje ni uspešno.


Imate vprašanje? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za brezplačen pregled.