Pomen ustne higiene

Ustna higiena; preprosto najpomembnejši dejavnik za ustno zdravje

Skrb za zobe in ustno zdravje se prične že kmalu po rojstvu in se nadaljuje skozi vsa starostna obdobja. Vsako obdobje ima svoje značilne posebnosti, vendar je cilj pravilne ustne higiene v vseh obdobjih vedno isti. Je sila preprost in vsi ga poznamo: temeljito odstranjevanje zobnih oblog.

Mother And Daughter Brushing Teeth Together
Mama in hčerka si skupaj umivata zobe.

V oblogah prebivajo bakterije! V kubičnem milimetru mehkih oblog prebiva več milijonov bakterij, ki se v ustih neprestano razmnožujejo in so poglavitni razlog za veliko večino težav v ustni votlini. Če jih sproti ne odstranjujemo, jih je vedno več, in iz mehkih oblog se tvorijo trde.

Bakterije v zobnih oblogah, ki se zadržujejo ob robu dlesni, so poglavitni razlog za začetek kroničnega vnetja obzobnih tkiv ali parodontalne bolezni. Dokazano je, da vnetna parodontalna bolezen postopoma uničuje ne le dlesen, temveč tudi pozobnični ligament in raztaplja kost. Bolezen pomembno vpliva tudi na različne sistemske bolezni, kot so: sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, kronično obstruktivno obolenje pljuč in aspiracijska pljučnica. Parodontalno bolezen zaznamuje povečano število uničujočih bakterij v ustih in njihovi produkti ali celo bakterije same, ki lahko preko krvnega sistema potujejo po vsem telesu. Če ob ščetkanju opazimo krvavitev, je treba ukrepati.

Če za ustno higieno in profesionalno čiščenje zob še niste slišali, se čim prej naročite na prvi pregled in posvet o pravilni ustni higieni. V našem zobozdravstvenem centru smo za vas pripravili poseben paket, v katerega so vključene vse potrebne storitve za vaše optimalno ustno zdravje. Morda boste s paketom le obnovili že pridobljeno znanje, morda pa bo to rešilo marsikateri zob v ustih in izboljšalo vaše splošno zdravje.


Vabljeni ste tudi na brezplačna predavanja in šolo pravilne ustne higiene. Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na  01 283 61 70  in se dogovorite za brezplačen pregled.