Ha ha ha! Smejalni plin!

Smejalni plin za otroke

Didušikov oksid ali smejalni plin je leta 1772 odkril Joseph Priestley. Nekaj let kasneje ga je preučeval kemik in izumitelj Humphry Davy in se drzno odločil, da ga preizkusi na sebi. Presenečen je ugotovil, da se je zaradi didušikovega oksida začel smejati.

Zato ga je krstil za smejalni plin. Začel je pisati je o možnih anestetičnih lastnostih tega plina, vendar se takrat nihče ni lotil nadaljnjega raziskovanja. Smejalni plin so uporabljali za zabavo in predstave.

Preberi vse

3D-rentgensko slikanje

3d rentgen čeljusti

Občutek, ko v rokah držim lastno lobanjo!

Nekaj let nazaj, na začetku mojega študija ortodontije na Danskem, sem prvič videl svojo lastno lobanjo. Brez skrbi, nič hudega se mi ni zgodilo! Nihče mi ni vzel skalpa ali mi odpiral lobanje. Slikal sem se s 3D-rentgenom in gledal svoje lastne kosti. Občutek je malce čuden in takoj pomislimo na tisto sceno z lobanjo pri Hamletu.


3D-slikanje ni novost, že precej časa poznamo medicinske CT-je (computer tomography).

Preberi vse

Inlay, alternativa plombam

inlay

Zgodi se, da karies uniči del zoba. Ker je zobna sklenina sestavljena večinoma iz anorganskega materiala s kristalno strukturo, ki nima sposobnosti za regeneracijo, je treba manjkajoči del zoba nadomestiti.

Če odprete usta in se pogledate v ogledalo, boste verjetno še našli srebrno plombo. To je amalgam, ki se je za plombiranje uporabljal več kot 150 let in je univerzalen material za nadomeščanje od kariesa uničene zobne strukture. Amalgam je zlitina kovin – več kot 50 odstotkov je živega srebra, dodani so še baker, srebro, cink … V zobozdravstvenem centru Babit smo se že pred 20 leti odločili, da amalgama ne bomo uporabljali.

Preberi vse

7 zanimivih dejstev

7 neomenjenih dejstev, ki jih morate vedeti, preden se odločite za oskrbo svojega nasmeha!

  • Katere so 4 najpomembnejše pravice, za katere kot pacienti ne smete biti prikrajšani?
  • Katere tri tipe oskrbe lahko pričakujete od zobozdravnika?
  • Kaj bi vas moralo skrbeti, pa vas ne?
  • Kdaj lahko pacient in zobozdravnik pričakujeta uspešno oskrbo zob?
  • Največkrat prezrto dejstvo, zaradi katerega večina nasmehov ni nikoli popolna?
  • Razlika med tradicionalnim in sodobnim zobozdravnikom?
  • Preberi vse

Ali verjamete, da lahko zobna ščetka zaščiti vaše srce?

zobna ščetka

Dobra ustna higiena je prvi korak pri preprečevanju vnetja obzobnih tkiv – parodontalne bolezni, ki lahko vodi celo do bolezni srca, ožilja, kapi in poslabšanja sladkorne bolezni.

Več kot 80 odstotkov odrasle populacije ima eno od oblik parodontalne bolezni, večinoma pa poteka neopaženo. Bolezen zaznamuje zvečano število uničujočih bakterij v ustih, ki preko krvnega sistema potujejo po vsem telesu, med drugim tudi v stene žil, ki obdajajo srce.

Preberi vse

Z žvečilnim gumijem nad karies

Slino izločajo tri velike parne žleze slinavke in jo dnevno izločijo tudi do 1,5 litra. Slina hrano omoči in jo zmehča, da jo lažje pogoltnemo. Hrana se začne zaradi delovanja sline prebavljati že v ustih in pomaga želodcu pri njegovi funkciji. Izredno pomembna je tudi pri preprečevanju nastajanja kariesa, ker pomaga pri ponovni mineralizaciji skleninskih defektov in preprečuje hitri razvoj kariesa.

Izredno velik problem imajo onkološki pacienti, ki se jim po obsevanju zmanjša ali celo zastane produkcija sline.

Preberi vse

Kaj je ustno zdravje?

Anatomija zoba

Ustno zdravje je pomembno za dobro socialno, duševno in telesno počutje človeka. Posledično lahko zanemarjeno in nepopolno zobovje ali celo brezzobost vodi v izgubo dobrega počutja in samospoštovanja. Motena je lahko naša umestitev v družbi saj se zaradi »slabih« zob ne moremo odkrito nasmejati. Nasprotno pa ohranjeno ali nadomeščeno zobovje pomembno vpliva na našo samozavest.

Pomen ustne higiene je znan že zelo dolgo. Vzrok verjetno leži v dejstvu, da je zobna bolečina na lestvici bolečin uvrščena med najhujše, kar jih lahko izkusimo.

Preberi vse

Smejalni plin pri zobozdravniku

Inhalacijska sedacija

Smejalni plin se pri zobozdravniku uporablja za pomiritev in zmanjšanje občutka bolečine.

Smejalni plin ki ga med zobozdravstvenim posegom pacient diha skozi nos je didušikov oksid (N2O). Je brezbarven in nevnetljiv plin in ima rahlo sladkast okus. Med zobozdravstvenim posegom se smejalni plin mesa s kisikom, koncentracija se tekom posega prilagaja potrebam pacienta.

Ime smejalni plin je pridobil zaradi rahlega občutka evforije ali zadovoljstva, ki ga doživimo ob vdihavanju. Uporablja se v medicini in zobozdravstvu kot sedativ ( inhalacijska sedacija pri zobozdravniku).

Preberi vse