Zgodovina električne zobne ščetke

Zgodovina elektronske ščetke

Za razliko od ročnih zobnih ščetk, ki so jih izumili že pred časom, zgodovina električne zobne ščetke sega v leto 1954, ko je dr. Philippe-Guy Woog razvil prvo električno zobno ščetko Broxodent. Te ščetke so bile priključene v standardno električno vtičnico. Glavni razlog in namen za razvoj te zobne ščetke je bila pomoč bolnikom, ki so imeli omejene motorične sposobnosti, in za ortodontske paciente.

 Preberi vse

Zgodovina ustne vode

Ustna voda

Razvitih je veliko načinov in produktov, ki pripomorejo k učinkovitemu zdravljenju in preprečevanju različnih vrst ustnih bolezni. Med njimi igra pomembno vlogo ustna voda.

Ustno vodo so uporabljali že v času Rimljanov, njena vsebina pa se je skozi stoletja zelo spremenila. V dveh tisočletjih razvoja ustne vode so različne kulture uporabljale sestavine kot so: urin, želvjo kri, kis, vino, liste oljk, meto … Danes pa so te sestavine zamenjala razkužila, klorheksidin, peroksid, alkohol…

Glede na konstanten razvoj ustnih vod se sprašujemo, kako se bo spremenila v prihodnjih 100 letih. 

Preberi vse

Matične celice

maticne celice zobozdravstvo

Za matične celice ste gotovo že slišali. Večinoma je govora o matičnih celicah iz popkovnične krvi, manj pa je znano, da celice pridobivamo tudi iz drugih tkiv — na primer iz zobne pulpe.

Matične celice imajo sposobnost, da se preoblikujejo v katero koli vrsto celic v našem organizmu. Omogočajo zdravljenje, celjenje in nadomeščanje poškodovanih tkiv s pomočjo lastnih celic.

Matične celice so temelj najbolj razvijajočih se področij regenerativne medicine, tkivnega inženiringa in celičnih terapij.

Preberi vse

SODOBNA STARODAVNA MEDICINA

akupunktura

S pomočjo drobnih igel lahko zaustavimo bolečino

Akupunktura (iglovbadanje po slovensko) je del tradicionalne kitajske medicine (TKM), ki se danes uspešno uporablja po vsem svetu. Za opravljanje klinične prakse je potreben obsežen medicinski študij, ki je podoben študiju sodobne medicine.

Glavno počelo zdravljenja v TKM je preprečevanje nastajanja bolezenskih procesov in spodbujanje zdravotvornih procesov v telesu. Že najstarejša TKM knjiga iz 6. stoletja pr. n. št. z naslovom »Klasično delo notranje medicine Rumenega cesarja« postavila temelje takšnemu pristopu.

Preberi vse

Veste, kakšna je bila prva zobna ščetka?

Prva zobna ščetka

V Evropi so vse do srednjega veka za čiščenje zob in odstranjevanje zobnih oblog uporabljali zobotrebce in tkanino. Kasneje, v 15. stoletju, je bilo splošno sprejeto čiščenje zob s prsti in noži. Na Bližnjem vzhodu, v Indiji in v številnih drugih predelih sveta pa je od davnine do sedaj še vedno v uporabi žvečilna paličica.

Učinkovitost žvečilne paličice temelji na mehaničnem delovanju vlaken in izločanju koristnih snovi iz lesa. Na enem koncu se vejico prežveči, da se razcveti v »ščetkico«, s katero se nato lahko zdrgne zobe.

Preberi vse

MOČ MEDICINSKE HIPNOZE

medicinska hipnoza

Ali bomo lahko vrtali in pulili zobe tudi brez anestezije? Sliši se neverjetno, vendar je res.

Hipnoza, dolgo časa prezirana in označena kot čarovništvo v najrazličnejših televizijskih oddajah, ima danes trdno mesto tudi v medicini.

Uporaba hipnoze v medicinske namene je prastara metoda, v starem in srednjem veku opisovana celo kot magična, dandanes pa je v svetu priznana kot znanstveno neoporečen terapevtski postopek. Medicinska hipnoza je široko uporabljana predvsem v Nemčiji, Avstriji in skandinavskih državah, kjer so v zadnjih letih naredili več tisoč kirurških operacij v hipnotični anesteziji.

Preberi vse

Ha ha ha! Smejalni plin!

Smejalni plin za otroke

Didušikov oksid ali smejalni plin je leta 1772 odkril Joseph Priestley. Nekaj let kasneje ga je preučeval kemik in izumitelj Humphry Davy in se drzno odločil, da ga preizkusi na sebi. Presenečen je ugotovil, da se je zaradi didušikovega oksida začel smejati.

Zato ga je krstil za smejalni plin. Začel je pisati je o možnih anestetičnih lastnostih tega plina, vendar se takrat nihče ni lotil nadaljnjega raziskovanja. Smejalni plin so uporabljali za zabavo in predstave.

Preberi vse

3D-rentgensko slikanje

3d rentgen čeljusti

Občutek, ko v rokah držim lastno lobanjo!

Nekaj let nazaj, na začetku mojega študija ortodontije na Danskem, sem prvič videl svojo lastno lobanjo. Brez skrbi, nič hudega se mi ni zgodilo! Nihče mi ni vzel skalpa ali mi odpiral lobanje. Slikal sem se s 3D-rentgenom in gledal svoje lastne kosti. Občutek je malce čuden in takoj pomislimo na tisto sceno z lobanjo pri Hamletu.


3D-slikanje ni novost, že precej časa poznamo medicinske CT-je (computer tomography).

Preberi vse

Inlay, alternativa plombam

inlay

Zgodi se, da karies uniči del zoba. Ker je zobna sklenina sestavljena večinoma iz anorganskega materiala s kristalno strukturo, ki nima sposobnosti za regeneracijo, je treba manjkajoči del zoba nadomestiti.

Če odprete usta in se pogledate v ogledalo, boste verjetno še našli srebrno plombo. To je amalgam, ki se je za plombiranje uporabljal več kot 150 let in je univerzalen material za nadomeščanje od kariesa uničene zobne strukture. Amalgam je zlitina kovin – več kot 50 odstotkov je živega srebra, dodani so še baker, srebro, cink … V zobozdravstvenem centru Babit smo se že pred 20 leti odločili, da amalgama ne bomo uporabljali.

Preberi vse

7 zanimivih dejstev

7 neomenjenih dejstev, ki jih morate vedeti, preden se odločite za oskrbo svojega nasmeha!

  • Katere so 4 najpomembnejše pravice, za katere kot pacienti ne smete biti prikrajšani?
  • Katere tri tipe oskrbe lahko pričakujete od zobozdravnika?
  • Kaj bi vas moralo skrbeti, pa vas ne?
  • Kdaj lahko pacient in zobozdravnik pričakujeta uspešno oskrbo zob?
  • Največkrat prezrto dejstvo, zaradi katerega večina nasmehov ni nikoli popolna?
  • Razlika med tradicionalnim in sodobnim zobozdravnikom?
  • Preberi vse