Nasveti za preprečevanje parodontalne bolezni in za zaščito srca ter celotnega zdravja

Čiščenje zob

S pravilnim zdravljenjem je parodontalno bolezen mogoče ustaviti.

  • Vsak dan: Zavedajte se, kako nastaja parodontalna bolezen in bodite pozorni na zgodnje znake (krvavitev ob ščetkanju in nitkanju).
  • Dvakrat dnevno: Ščetkajte svoje zobe in zgornjo površino jezika ter ustno nebo.
  • Enkrat na dan: Uporabite zobno nitko, kot dodatke tudi profesionalne pripomočke, predvsem tam, kjer so žepki globlji (ustna prha).
  • 2–4-krat letno: Obiščite svojega zobozdravnika, kjer vam bodo profesionalno očistili zobne površine.
  • Preberi vse

Zobna nitka in nitkanje zob

Zobna nitka

Zobna nitka za nitkanje medzobnih prostorov je pripomoček, brez katerega danes ne gre več.

Ne zobotrebec, temveč zobna nitka odstrani ostanke hrane iz medzobnih prostorov in odstrani tudi obloge, ki so se tam nabrale. Zato naj zobna nitka postane vaš nepogrešljiv spremljevalec. Medzobne prostore lahko očisti le zobna nitka ali v nekaterih primerih medzobna ščetka.

Zobno nitko napnite med kazalce leve in desne roke, včasih pomaga če jo zavežete v krog, da ne zdrsne.

Preberi vse

Izbira zobne paste

Zobna pasta

Dobra zobna pasta naj vsebuje fluoride, ki dodatno ščitijo trda zobna tkiva. Za odrasle se priporoča pasta s 1500ppm fluoridov, za otroke pa manj, ponavadi 500ppm. O otroških zobnih pastah se je dobro posvetovati z zobozdravnikom.

Pri izbiri zobne paste izberite tako, ki ne vsebuje grobih abrazivnih sredstev, ki ob dolgotrajni uporabi lahko poškodujejo sklenino.

Prozorne zobne paste imajo manjšo granulacijo abrazivov. Boljše zobne paste vsebujejo tudi fluoridne ione in klorheksidin, ki preprečuje zobno gnilobo.

Preberi vse

Izbira ustrezne ščetke

Zobna ščetka

Vsaka ščetka, ki jo redno in pravilno uporabljamo, je dobra. V trgovinah prevladujejo mehke zobne ščetke, ki so bolj priporočljive kot trde ali srednje trde.

Dobro je, da je ščetka čim manjša, tako z njo dosežemo tudi najbolj skrita mesta v ustni votlini.

Preberi vse

Bolj kot vrsta ščetke je pomembna tehnika in temeljitost ščetkanja, kar je bilo tudi dokazano in objavljeno v več znanstvenih publikacijah.

Koristnen dodatek ustni higieni so čopaste ščetke, torej ščetke z enim samim šopom ščetin, ki z lahkoto dosežejo vse skrite prostore v ustni votlini.

Pravilno čiščenje zob

Umivanje zob

Zobe čistimo s krožnimi, masirajočimi gibi zobne ščetke. Pravilna smer čiščenja je od dlesni proti zobu, od rožnate barve dlesne proti beli barvi zoba.

Pomembno je očistiti ta prehod, delo ščetke pa moramo imeti pod očesnim nadzorom. Torej je ogledalo nujno! Priporočljivo je, da je ščetka mehka, tako ob pretirani uporabi sile ne povzroči poškodb na mehkih tkivih.

Oglejte si film o pravilni uporabi pripomočkov za ustno higieno.


Imate vprašanje?

Preberi vse

Pomoč v skrbi za ustno higieno in nego zob

ustni higienik

Ustna higiena je bistven pogoj za zdravje zob, obzobnih tkiv in celotne ustne votline.

Da boste pravilno uporabljali zobno ščetko in se odločili za izbiro pravih pripomočkov za vzdrževanje ustne higiene, bo poskrbela in vam svetovala naša higieničarka.

Higieničarke so svoje znanje o ustni higieni in njenem vzdrževanju je pridobile s šolanjem v priznanih evropskih ustanovah. Za svoje paciente redno skrbijo, vabijo jih na redne kontrole, očistijo zobni kamen in svetujejo pri redni ustni higieni.

Preberi vse

Nega otroških zob: enostavni nasveti za zdrave otroške zobe

otrok čisti zobe

Nega otroških zob: 7 preprostih vodil za uspešno skrb za otroške zobe.

  1. Že čisto prvi mlečni zob je potrebno negovati in čistiti. Uporabite manjšo otroško ščetko in otroku dvakrat dnevno čistite zobe (ali zob, če je en sam).
  2. Uporabljajte otroško zobno pasto, ki vsebuje fluoride. Uporabite majhno količino zobne paste, priporoča se tanek nanos prečno na zobno ščetkico za doseganje pravilne količine. Pasta naj ima od 500 ppm do 1000 ppm fluoridov.
  3. Preberi vse

Zaščita otroških zob pred kariesom

Otroški zobozdravnik

Najprej je nadvse pomembna prijaznost, s katero si pridobimo zaupanje mladega pacienta. Kar spomnimo se na svojo mladost, ko so nas strašili: »Če ne boš priden, boš šel pa k zobozdravniku!« To je bila največja napaka, ki so jo delali naši predniki, in še celo mi se spomnimo časov, ko smo se bali zobozdravnikov.

Z navajanjem otroka na redno umivanje zob in na redne obiske zobozdravnika mu dajemo veliko popotnico za nadaljnje življenje.

Preberi vse

Profesionalno čiščenje zobnih oblog

Čiščenje zobnih oblog

Zobne obloge so lepljiv film, ki se na zobe in dlesni nabira tudi kadar nič ne jemo, recimo med spanjem. Zato je redno odstranjevanje zobnih oblog najpomembnejše opravilo, ki odločilno prispeva k dobremu ustnemu zdravju.

V vsakem vodnem okolju se lahko ustvarjajo obloge in te postajajo s časom vedno bolje organizirane in težko odstranljive. Takim oblogam rečemo biofilm in ta ni omejen le na usta. Predstavljajte si vazo z rožami ali pa akvarij, kjer že več dni nismo zamenjali vode.

Preberi vse

Pomen ustne higiene

Mama in hčerka umivata zobe

Ustna higiena; preprosto najpomembnejši dejavnik za ustno zdravje

Skrb za zobe in ustno zdravje se prične že kmalu po rojstvu in se nadaljuje skozi vsa starostna obdobja. Vsako obdobje ima svoje značilne posebnosti, vendar je cilj pravilne ustne higiene v vseh obdobjih vedno isti. Je sila preprost in vsi ga poznamo: temeljito odstranjevanje zobnih oblog.

V oblogah prebivajo bakterije! V kubičnem milimetru mehkih oblog prebiva več milijonov bakterij, ki se v ustih neprestano razmnožujejo in so poglavitni razlog za veliko večino težav v ustni votlini.

Preberi vse