Nasveti za preprečevanje parodontalne bolezni in za zaščito srca ter celotnega zdravja

Čiščenje zob

S pravilnim zdravljenjem je parodontalno bolezen mogoče ustaviti.

  • Vsak dan: Zavedajte se, kako nastaja parodontalna bolezen in bodite pozorni na zgodnje znake (krvavitev ob ščetkanju in nitkanju).
  • Dvakrat dnevno: Ščetkajte svoje zobe in zgornjo površino jezika ter ustno nebo.
  • Enkrat na dan: Uporabite zobno nitko, kot dodatke tudi profesionalne pripomočke, predvsem tam, kjer so žepki globlji (ustna prha).
  • 2–4-krat letno: Obiščite svojega zobozdravnika, kjer vam bodo profesionalno očistili zobne površine.
  • Preberi vse

Zobna nitka in nitkanje zob

Zobna nitka

Zobna nitka za nitkanje medzobnih prostorov je pripomoček, brez katerega danes ne gre več.

Ne zobotrebec, temveč zobna nitka odstrani ostanke hrane iz medzobnih prostorov in odstrani tudi obloge, ki so se tam nabrale. Zato naj zobna nitka postane vaš nepogrešljiv spremljevalec. Medzobne prostore lahko očisti le zobna nitka ali v nekaterih primerih medzobna ščetka.

Zobno nitko napnite med kazalce leve in desne roke, včasih pomaga če jo zavežete v krog, da ne zdrsne.

Preberi vse

Izbira zobne paste

Zobna pasta

Dobra zobna pasta naj vsebuje fluoride, ki dodatno ščitijo trda zobna tkiva. Za odrasle se priporoča pasta s 1500ppm fluoridov, za otroke pa manj, ponavadi 500ppm. O otroških zobnih pastah se je dobro posvetovati z zobozdravnikom.

Pri izbiri zobne paste izberite tako, ki ne vsebuje grobih abrazivnih sredstev, ki ob dolgotrajni uporabi lahko poškodujejo sklenino.

Prozorne zobne paste imajo manjšo granulacijo abrazivov. Boljše zobne paste vsebujejo tudi fluoridne ione in klorheksidin, ki preprečuje zobno gnilobo.

Preberi vse

Izbira ustrezne ščetke

Zobna ščetka

Vsaka ščetka, ki jo redno in pravilno uporabljamo, je dobra. V trgovinah prevladujejo mehke zobne ščetke, ki so bolj priporočljive kot trde ali srednje trde.

Dobro je, da je ščetka čim manjša, tako z njo dosežemo tudi najbolj skrita mesta v ustni votlini.

Preberi vse

Bolj kot vrsta ščetke je pomembna tehnika in temeljitost ščetkanja, kar je bilo tudi dokazano in objavljeno v več znanstvenih publikacijah.

Koristnen dodatek ustni higieni so čopaste ščetke, torej ščetke z enim samim šopom ščetin, ki z lahkoto dosežejo vse skrite prostore v ustni votlini.

Pravilno čiščenje zob

Umivanje zob

Zobe čistimo s krožnimi, masirajočimi gibi zobne ščetke. Pravilna smer čiščenja je od dlesni proti zobu, od rožnate barve dlesne proti beli barvi zoba.

Pomembno je očistiti ta prehod, delo ščetke pa moramo imeti pod očesnim nadzorom. Torej je ogledalo nujno! Priporočljivo je, da je ščetka mehka, tako ob pretirani uporabi sile ne povzroči poškodb na mehkih tkivih.

Oglejte si film o pravilni uporabi pripomočkov za ustno higieno.


Imate vprašanje?

Preberi vse

Zakaj je pomembna skrb za zobe

lep nasmeh

Zdravje zob vpliva na številne funkcije v našem telesu. Pomembno vlogo imajo pri žvečenju in požiranju hrane. Če so majavi, s kariesom, manjkajoči oziroma nadomeščeni z neustreznimi protezami, hrane ne moremo dobro prežvečiti. S tem je zelo prizadeta njena presnova in zato tudi sistemsko zdravje.

Pravilen položaj zob skupaj z jezikom omogoča tvorbo posameznih glasov. Če je lega naših zob nepravilna, če zobje manjkajo ali pa jih nadomeščajo neustrezni protetični nadomestki, ne moremo pravilno izgovarjati vseh besed.

Preberi vse

Implantati: Kaj moramo vedeti o implantatih in kako poteka vstavitev implantata

Zobni vsadek in zob

Inplantanti ali Implantati?

Moj prijatelj me je večkrat v šali (vsaj upam, da je bila šala) vprašal, zakaj mu ne zamenjam vseh zob z zobnimi vsadki-implantati. Tako ne bo imel več težav z zobobolom, pa tudi nadležno čiščenje zob bo lahko preskočil in čas koristno porabil za kaj drugega, recimo za gledanje nogometa. Priznam, prvo je že res.

Preberi vse

Zobobola ne bi imel nikoli več; eno gre z drugim, če ni zob tudi zobobola ni.

Priprava otroka na prvi obisk pri zobozdravniku

otrok pr zobozdravniku

Prvi obisk otroka pri zobozdravniku je praviloma kratek. Namenjen je spoznavanju novega okolja in seveda zobozdravnika ter asistentke. Otrok se bo usedel na zobozdravniški stol, morda tudi v naročju enega od staršev, pritiskal gumbe, se vozil s stolom gor in dol. Če je vzdušje pravo, tudi na kratko prešteje svoje zobke v ogledalu.

Praviloma se ob prvem obisku ne izvaja nobena terapija, zato je pomembno, da otroka pravočasno pripeljete na redni zobozdravniški pregled.

Preberi vse

Nega otroških zob: enostavni nasveti za zdrave otroške zobe

otrok čisti zobe

Nega otroških zob: 7 preprostih vodil za uspešno skrb za otroške zobe.

  1. Že čisto prvi mlečni zob je potrebno negovati in čistiti. Uporabite manjšo otroško ščetko in otroku dvakrat dnevno čistite zobe (ali zob, če je en sam).
  2. Uporabljajte otroško zobno pasto, ki vsebuje fluoride. Uporabite majhno količino zobne paste, priporoča se tanek nanos prečno na zobno ščetkico za doseganje pravilne količine. Pasta naj ima od 500 ppm do 1000 ppm fluoridov.
  3. Preberi vse

Zaščita otroških zob pred kariesom

Otroški zobozdravnik

Najprej je nadvse pomembna prijaznost, s katero si pridobimo zaupanje mladega pacienta. Kar spomnimo se na svojo mladost, ko so nas strašili: »Če ne boš priden, boš šel pa k zobozdravniku!« To je bila največja napaka, ki so jo delali naši predniki, in še celo mi se spomnimo časov, ko smo se bali zobozdravnikov.

Z navajanjem otroka na redno umivanje zob in na redne obiske zobozdravnika mu dajemo veliko popotnico za nadaljnje življenje.

Preberi vse