Na kaj smo lahko alergični pri zobozdravniku?

Alergije pri zobozdraniku

Poznamo ljudi, ki trpijo za ‘’alergijo na zobozdravnika’’. Mogoče niste vedeli, da ima ta pogosta rečenica svoje znanstveno dokazane temelje. Ampak le v primeru, da je ne razumemo dobesedno.

Alergije so nepravilnosti delovanja imunskega sistema, pri katerih se telo pretirano odzove na zunanjo snov, ki je običajno neškodljiva. V zadnjih 50 letih so v velikem porastu, zlasti v razvitem svetu. Na eni strani je to posledica onesnaženja, na drugi strani pa pretirane čistoče in higiene, ki botrujeta zaostalemu razvoju imunske odpornosti.

Preberi vse

Pogumni otroci in njihovi strahovi

Otroci in strah pred zobozdravnikom

Otroci so po naravi pogumni in radovedni. Radi se dokazujejo. Radi iščejo in prestavljajo svoje meje. Tekmujejo, kdo spleza višje, se potopi globlje … Včasih se otroci vseeno bojijo. Bojijo se teme, bojijo se pošasti, bojijo se predvsem neznanih in odraslim nerazumljivih stvari.

Strah pred zobozdravnikom je pri otrocih precej pogost. Največkrat gre tudi tu za strah pred neznanim, ki se ga s prilagojenim pristopom lahko bolj ali manj hitro znebimo. Težje gre pri otrocih, ki so že imeli negativno izkušnjo pri zobozdravniku, ali pri takih, ki prihajajo prvič z že bolečim zobom.

Preberi vse

Zdrava hrana za zdrave zobe

Pomena pravilne in redne ustne higiene se vsi dobro zavedamo. Ste vedeli, da na zdravje zob in dlesni vpliva tudi hrana, ki jo zaužijemo? Pestra prehrana je za zobe in dlesni skoraj enako pomembna kot dobra ustna higiena.

Vsakdanje čiščenje zob ni dovolj za optimalno ustno zdravje. Odločilno vlogo pri tem igra tudi izbor živil. Sveže sadje in zelenjava naj bosta na jedilniku dnevno. Hrana, ki jo je treba prežvečiti, je dobra za zobe, saj žvečenje pospeši tvorbo sline in ta, poleg drugih pomembnih prebavnih funkcij, nevtralizira tudi kisline, ki povzročajo karies.

Preberi vse

USTNO ZDRAVJE V NOSEČNOSTI

Ustno zdravje nosečnice

Spremembe življenjskega sloga in nihanja ravni hormonov v nosečnosti lahko pomembno vplivajo na ustno zdravje bodoče matere. Večje spremembe posredno vplivajo tudi na razvijajoči se zarodek. Ali bi prepoznale spremembe?

Najpogosteje se v nosečnosti pojavi t. i. nosečniški gingivitis oz. vnetje dlesni, ki nastane zaradi kombinacije nihanja hormonov, bakterij v zobnih oblogah in spremenjenega imunskega odziva telesa. Dlesni pri nosečnicah pod vplivom hormonov dosti bolj burno reagirajo že na manjša draženja. Pogosto pride do otekanja ali zadebelitve dlesni, ki jih ščetkanje še dodatno otežuje.

Preberi vse

Nasveti za preprečevanje parodontalne bolezni in za zaščito srca ter celotnega zdravja

Čiščenje zob

S pravilnim zdravljenjem je parodontalno bolezen mogoče ustaviti.

  • Vsak dan: Zavedajte se, kako nastaja parodontalna bolezen in bodite pozorni na zgodnje znake (krvavitev ob ščetkanju in nitkanju).
  • Dvakrat dnevno: Ščetkajte svoje zobe in zgornjo površino jezika ter ustno nebo.
  • Enkrat na dan: Uporabite zobno nitko, kot dodatke tudi profesionalne pripomočke, predvsem tam, kjer so žepki globlji (ustna prha).
  • 2–4-krat letno: Obiščite svojega zobozdravnika, kjer vam bodo profesionalno očistili zobne površine.
  • Preberi vse

Zobna nitka in nitkanje zob

Zobna nitka

Zobna nitka za nitkanje medzobnih prostorov je pripomoček, brez katerega danes ne gre več.

Ne zobotrebec, temveč zobna nitka odstrani ostanke hrane iz medzobnih prostorov in odstrani tudi obloge, ki so se tam nabrale. Zato naj zobna nitka postane vaš nepogrešljiv spremljevalec. Medzobne prostore lahko očisti le zobna nitka ali v nekaterih primerih medzobna ščetka.

Zobno nitko napnite med kazalce leve in desne roke, včasih pomaga če jo zavežete v krog, da ne zdrsne.

Preberi vse

Izbira zobne paste

Zobna pasta

Dobra zobna pasta naj vsebuje fluoride, ki dodatno ščitijo trda zobna tkiva. Za odrasle se priporoča pasta s 1500ppm fluoridov, za otroke pa manj, ponavadi 500ppm. O otroških zobnih pastah se je dobro posvetovati z zobozdravnikom.

Pri izbiri zobne paste izberite tako, ki ne vsebuje grobih abrazivnih sredstev, ki ob dolgotrajni uporabi lahko poškodujejo sklenino.

Prozorne zobne paste imajo manjšo granulacijo abrazivov. Boljše zobne paste vsebujejo tudi fluoridne ione in klorheksidin, ki preprečuje zobno gnilobo.

Preberi vse

Izbira ustrezne ščetke

Zobna ščetka

Vsaka ščetka, ki jo redno in pravilno uporabljamo, je dobra. V trgovinah prevladujejo mehke zobne ščetke, ki so bolj priporočljive kot trde ali srednje trde.

Dobro je, da je ščetka čim manjša, tako z njo dosežemo tudi najbolj skrita mesta v ustni votlini.

Preberi vse

Bolj kot vrsta ščetke je pomembna tehnika in temeljitost ščetkanja, kar je bilo tudi dokazano in objavljeno v več znanstvenih publikacijah.

Koristnen dodatek ustni higieni so čopaste ščetke, torej ščetke z enim samim šopom ščetin, ki z lahkoto dosežejo vse skrite prostore v ustni votlini.

Pravilno čiščenje zob

Umivanje zob

Zobe čistimo s krožnimi, masirajočimi gibi zobne ščetke. Pravilna smer čiščenja je od dlesni proti zobu, od rožnate barve dlesne proti beli barvi zoba.

Pomembno je očistiti ta prehod, delo ščetke pa moramo imeti pod očesnim nadzorom. Torej je ogledalo nujno! Priporočljivo je, da je ščetka mehka, tako ob pretirani uporabi sile ne povzroči poškodb na mehkih tkivih.

Oglejte si film o pravilni uporabi pripomočkov za ustno higieno.


Imate vprašanje?

Preberi vse

Zakaj je pomembna skrb za zobe

lep nasmeh

Zdravje zob vpliva na številne funkcije v našem telesu. Pomembno vlogo imajo pri žvečenju in požiranju hrane. Če so majavi, s kariesom, manjkajoči oziroma nadomeščeni z neustreznimi protezami, hrane ne moremo dobro prežvečiti. S tem je zelo prizadeta njena presnova in zato tudi sistemsko zdravje.

Pravilen položaj zob skupaj z jezikom omogoča tvorbo posameznih glasov. Če je lega naših zob nepravilna, če zobje manjkajo ali pa jih nadomeščajo neustrezni protetični nadomestki, ne moremo pravilno izgovarjati vseh besed.

Preberi vse