Najpogostejše bolezni in težave v ustih

Najpogostejše težave ter kako jih prepoznati in preprečevati

Zdravje ustne votline je zelo pomembno. Tudi vi lahko s primerno prehrano, zadostno in pravilno ustno higieno ter rednimi kontrolami pri zobozdravniku ohranite zdrave zobe in zdrava obzobna tkiva do pozne starosti.


Imate vprašanje? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za brezplačen pregled.

Preberi vse

Neprijetni ustni zadah

Slab zadah

Neprijeten ustni zadah je posledica različnih kemičnih snovi, ki jih tvorijo bakterije pri presnovi beljakovin.

V 90 odstotkih izvira iz ustne votline (zobne obloge, razbrazdan jezik, vnetja v ustih, manj sline), medtem ko so za 10 odstotkov vzroki drugje: sistemske bolezni, kajenje, nekatere vrste hrane (česen, čebula …).

Če vam neprijeten ustni zadah greni življenje, čim prej obiščite svojega zobozdravnika.

Imate vprašanje? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za brezplačen pregled.

Preberi vse

Zobni kamen

Zobni kamen pred čiščenjem

Zobni kamen je na površino zob in tudi zobnih protez čvrsto vezana oborina kalcija in fosfata. Ima hrapavo površino in je odlično okolje za rast bakterij.

Zobni kamen, ki se nabira nad dlesnijo, je belo-rumene barve, pod dlesnijo pa je temnejše barve. Zobni kamen, ki je pod dlesnijo je nemogoče odstraniti z zobno ščetko, zato je nujen obisk ustne higieničarke. Povzroča vnetje dlesni

Preberi vse

, krvavitev in umikanje kosti ter s tem izgubo kostne podpore zob.

Stiskanje zob

Škripanje z zobmi

Preprosto povedano je bruksizem škripanje z zobmi. Tako stiskanje ni fiziološko in je zaradi tega škodljivo. To je pogosta parafunkcija, ki se v določeni meri pojavlja pri vsakomur, vendar ne pri vseh z enako intenziteto ali enako dolgo.

Težko je pokazati na pravi vzrok bruksizma in v literaturi se navaja mnogo vzročnih dejavnikov, katerih delovanje se prepleta. Bruksizem lahko nenadoma pride in prav tako nenadoma izgine, ne da bi ugotovili kaj je pravi povzročitelj.

Preberi vse

Zabarvanje zob

zabarvanje zob

Narava nas ni vseh obdarila s snežno belimi zobmi. Stalni zobje so včasih lahko že po naravi temnejši, obarvajo pa se lahko tudi zaradi kajenja, pogostega pitja temnega vina, čaja, kave ali uživanja nekaterih zdravil.

Zabarvanje delimo na zunanje (vzroki so našteti zgoraj) in notranje, ki lahko nastane zaradi nekaterih zdravil ali motenj med razvojem zoba (motnje v mineralizaciji). Zobe lahko zabarva tudi fluor v večjih koncentracijah. Večji kariozni defekti povzročijo sivkasto zabarvanje zob.

Preberi vse

Afte

afte

Afte so najpogostejša lezija v ustih in prizadenejo 10–13 odstotkov populacije.

Vzrokov za njihov nastanek je več:

  • pomanjkanje železa,
  • virusne ali bakterijske okužbe,
  • čustveni stres,
  • pomanjkanje folne kisline,
  • splošen padec odpornosti,
  • pomanjkanje vitamina B12,
  • endokrine motnje.

Imate vprašanje? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na  01 283 61 70  in se dogovorite za brezplačen pregled.

Preberi vse

Občutljivost zobnih vratov

skelenje zob

Verjetno se vam je že pripetilo, da vas je presenetila neprijetna skeleča bolečina, ko ste spili mrzlo limonado ali uživali ob sladoledu?

Včasih neprijetno skelenje povzroči tudi sladka hrana, na primer čokolada, ki se vam nalepi na zobe.

Gre za preobčutljivost zobnih vratov, ki je lahko le manjša neprijetnost ali pa povzroča večje težave in neprijetne bolečine. Razpon občutij je velik in odzivnost se s časom lahko tudi spreminja.

Zakaj torej dražljaji, kot so sladko, kislo in mrzlo povzročajo skelenje?

Preberi vse

Zobne obloge

Zobne obloge

Zobne obloge so na površino zob in tudi zobnih protez čvrsto vezana oborina kalcija in fosfata. Imajo hrapavo površino ter so idealno okolje za rast in razvoj bakterij.

Zobne obloge, ki se nabirajo nad dlesnijo, na meji, kjer zob izrašča iz dlesni, so belorumene. Najpogosteje jih najdemo na zobnih ploskvah ob izvodilih žlez slinavk in na notranji strani spodnjih sekalcev, predvsem tam, kjer zobna ščetka ne opravi svojega dela. Pod dlesnijo so zobne obloge temnejše barve in še bolj nevarne.

Preberi vse

Vnetje dlesni – Gingivitis

gingivitis

Vnetje dlesni ali gingivitis povzročijo bakterije s svojim škodljivim delovanjem in izločki. Barva dlesni se pri tem spremeni. Zdrava bledo rožnata dlesen postane rdeča, dlesen ob dotiku zakrvavi (na kar bodite pozorni pri umivanju zob).

Z dobro ustno higieno vnetje preneha, kost pa se zaradi poškodbe nikoli ne povrne v prejšnje stanje, ker je ireverzibilna. Naslednje vnetje, če se pojavi, je navadno hujše od prejšnjega in povzroči večjo škodo na čeljustnici.

Preberi vse

Paradontalna bolezen

parodontoza

Paradontalna bolezen ali vnetje obzobnih tkiv je v svetu najbolj razširjena kronična bolezen. Ugotovljeno je bilo, da ima skoraj vsak Slovenec med 15. in 65. letom eno od oblik vnetja obzobnih tkiv.

Paradontalna bolezen tkiv ali paradontitis povzroči, da se med zobom in dlesnijo pojavijo obzobni žepki. Bakterije v zobnih oblogah s svojimi izločki povzročijo vnetje in tudi propad obzobnih tkiv. Starejše in debelejše so zobne obloge

Preberi vse

, več je bakterij, nevarnih obzobnim tkivom, večja je poškodba.