Zgodovina električne zobne ščetke

Zgodovina elektronske ščetke

Za razliko od ročnih zobnih ščetk, ki so jih izumili že pred časom, zgodovina električne zobne ščetke sega v leto 1954, ko je dr. Philippe-Guy Woog razvil prvo električno zobno ščetko Broxodent. Te ščetke so bile priključene v standardno električno vtičnico. Glavni razlog in namen za razvoj te zobne ščetke je bila pomoč bolnikom, ki so imeli omejene motorične sposobnosti, in za ortodontske paciente.

 Preberi vse

Na kaj smo lahko alergični pri zobozdravniku?

Alergije pri zobozdraniku

Poznamo ljudi, ki trpijo za ‘’alergijo na zobozdravnika’’. Mogoče niste vedeli, da ima ta pogosta rečenica svoje znanstveno dokazane temelje. Ampak le v primeru, da je ne razumemo dobesedno.

Alergije so nepravilnosti delovanja imunskega sistema, pri katerih se telo pretirano odzove na zunanjo snov, ki je običajno neškodljiva. V zadnjih 50 letih so v velikem porastu, zlasti v razvitem svetu. Na eni strani je to posledica onesnaženja, na drugi strani pa pretirane čistoče in higiene, ki botrujeta zaostalemu razvoju imunske odpornosti.

Preberi vse

Pogumni otroci in njihovi strahovi

Otroci in strah pred zobozdravnikom

Otroci so po naravi pogumni in radovedni. Radi se dokazujejo. Radi iščejo in prestavljajo svoje meje. Tekmujejo, kdo spleza višje, se potopi globlje … Včasih se otroci vseeno bojijo. Bojijo se teme, bojijo se pošasti, bojijo se predvsem neznanih in odraslim nerazumljivih stvari.

Strah pred zobozdravnikom je pri otrocih precej pogost. Največkrat gre tudi tu za strah pred neznanim, ki se ga s prilagojenim pristopom lahko bolj ali manj hitro znebimo. Težje gre pri otrocih, ki so že imeli negativno izkušnjo pri zobozdravniku, ali pri takih, ki prihajajo prvič z že bolečim zobom.

Preberi vse

Zdrava hrana za zdrave zobe

Pomena pravilne in redne ustne higiene se vsi dobro zavedamo. Ste vedeli, da na zdravje zob in dlesni vpliva tudi hrana, ki jo zaužijemo? Pestra prehrana je za zobe in dlesni skoraj enako pomembna kot dobra ustna higiena.

Vsakdanje čiščenje zob ni dovolj za optimalno ustno zdravje. Odločilno vlogo pri tem igra tudi izbor živil. Sveže sadje in zelenjava naj bosta na jedilniku dnevno. Hrana, ki jo je treba prežvečiti, je dobra za zobe, saj žvečenje pospeši tvorbo sline in ta, poleg drugih pomembnih prebavnih funkcij, nevtralizira tudi kisline, ki povzročajo karies.

Preberi vse

Zgodovina ustne vode

Ustna voda

Razvitih je veliko načinov in produktov, ki pripomorejo k učinkovitemu zdravljenju in preprečevanju različnih vrst ustnih bolezni. Med njimi igra pomembno vlogo ustna voda.

Ustno vodo so uporabljali že v času Rimljanov, njena vsebina pa se je skozi stoletja zelo spremenila. V dveh tisočletjih razvoja ustne vode so različne kulture uporabljale sestavine kot so: urin, želvjo kri, kis, vino, liste oljk, meto … Danes pa so te sestavine zamenjala razkužila, klorheksidin, peroksid, alkohol…

Glede na konstanten razvoj ustnih vod se sprašujemo, kako se bo spremenila v prihodnjih 100 letih. 

Preberi vse