Nasmeh s popustom

Prepoved reklamiranja je zelo redek ukrep zakonodajalca. Trenutno se ne smejo reklamirati odvetniki, zdravniki, družbo pa jim delajo še tobačni izdelki, delo na črno in alkohol.

Neetično je nekritično obljubljanje uspeha, nikakor pa ni neetično obveščanje potencialnih strank o usposobljenosti, posebnih znanjih, novih aparaturah in materialih, ki jih terapevt uporablja pri svojem delu in se v tem razlikuje od svojih kolegov. Bistvo lojalnega tržnega odnosa je, da imajo ponudniki pravico, da predstavijo svoj produkt, povpraševalci pa, da se seznanijo z njim. 

Preberi vse

Ha ha ha! Smejalni plin!

Smejalni plin za otroke

Didušikov oksid ali smejalni plin je leta 1772 odkril Joseph Priestley. Nekaj let kasneje ga je preučeval kemik in izumitelj Humphry Davy in se drzno odločil, da ga preizkusi na sebi. Presenečen je ugotovil, da se je zaradi didušikovega oksida začel smejati.

Zato ga je krstil za smejalni plin. Začel je pisati je o možnih anestetičnih lastnostih tega plina, vendar se takrat nihče ni lotil nadaljnjega raziskovanja. Smejalni plin so uporabljali za zabavo in predstave.

Preberi vse

3D-rentgensko slikanje

3d rentgen čeljusti

Občutek, ko v rokah držim lastno lobanjo!

Nekaj let nazaj, na začetku mojega študija ortodontije na Danskem, sem prvič videl svojo lastno lobanjo. Brez skrbi, nič hudega se mi ni zgodilo! Nihče mi ni vzel skalpa ali mi odpiral lobanje. Slikal sem se s 3D-rentgenom in gledal svoje lastne kosti. Občutek je malce čuden in takoj pomislimo na tisto sceno z lobanjo pri Hamletu.


3D-slikanje ni novost, že precej časa poznamo medicinske CT-je (computer tomography).

Preberi vse

Prenovili smo spletno stran

Prenovili smo spletno stran

Z veseljem sporočamo, da smo prenovili našo spletno stran in jo naredili prijaznejšo do vas, naših uporabnikov. Z novim vmesnikom želimo za uporabnika ustvariti bolj prijazno okolje, kjer je s pomočjo številnih novih funkcij v odzivni obliki omogočeno brskanje na kateri koli napravi – tablici, računalniku ali mobilnem telefonu. Upamo, da vam bo nova izkušnja všeč, predvsem pa uporabna in zanimiva.

Preberi vse

Inlay, alternativa plombam

inlay

Zgodi se, da karies uniči del zoba. Ker je zobna sklenina sestavljena večinoma iz anorganskega materiala s kristalno strukturo, ki nima sposobnosti za regeneracijo, je treba manjkajoči del zoba nadomestiti.

Če odprete usta in se pogledate v ogledalo, boste verjetno še našli srebrno plombo. To je amalgam, ki se je za plombiranje uporabljal več kot 150 let in je univerzalen material za nadomeščanje od kariesa uničene zobne strukture. Amalgam je zlitina kovin – več kot 50 odstotkov je živega srebra, dodani so še baker, srebro, cink … V zobozdravstvenem centru Babit smo se že pred 20 leti odločili, da amalgama ne bomo uporabljali.

Preberi vse

Implantati ali inplantanti?

Zobni vsadek in zob

Moj prijatelj, očitno intelektualna kapaciteta, me je večkrat v šali (vsaj upam, da je bila šala) vprašal, zakaj mu ne zamenjam vseh zob z zobnimi vsadki — implantati.

Tako ne bo imel več težav z zobobolom, pa tudi nadležno čiščenje zob bo lahko preskočil in čas koristno porabil za kaj drugega, recimo za gledanje nogometa. Priznam, prvo je že res.

Zobobola ne bi imel nikoli več; eno gre z drugim, če ni zob, tudi zobobola ni.

Preberi vse

Ustna higiena

Mama in hčerka umivata zobe

Preprosto najpomembnejši dejavnik za ustno zdravje

Skrb za zobe in ustno zdravje se prične že kmalu po rojstvu in se nadaljuje skozi vsa starostna obdobja. Vsako obdobje ima svoje značilne posebnosti, vendar je cilj pravilne ustne higiene v vseh obdobjih vedno isti. Je sila preprost in vsi ga poznamo: temeljito odstranjevanje zobnih oblog.

V oblogah prebivajo bakterije

V kubičnem milimetru mehkih oblog prebiva več milijonov bakterij, ki se v ustih neprestano razmnožujejo in so poglavitni razlog za veliko večino težav v ustni votlini.

Preberi vse

Inhalacijska sedacija

Strah pred zobozdravnikom

Ob asociaciji na zobozdravstvene posege ljudje velikokrat občutijo vznemirjenost ali celo strah. Kljub uporabi lokalnih anestetikov in brezbolečinskemu delu, včasih tudi ljudje brez predhodnih slabih izkušenj čutijo nepojasnjeno tesnobo. Ta je precej pogosta pri otrocih.

Uporaba smejalnega plina med zobozdravniškim posegom omogoča večjo sproščenost in zmanjša občutek bolečine. Inhalacijska sedacija je vrsta zavestne sedacije, pri kateri s pomočjo vdihavanja mešanice didušikovega oksida in kisika dosežemo pomiritev pacienta in izboljšamo njegovo sodelovanje pri zobozdravniškem posegu.

Preberi vse

Nasveti za preprečevanje parodontalne bolezni in za zaščito srca ter celotnega zdravja

Čiščenje zob

S pravilnim zdravljenjem je parodontalno bolezen mogoče ustaviti.

  • Vsak dan: Zavedajte se, kako nastaja parodontalna bolezen in bodite pozorni na zgodnje znake (krvavitev ob ščetkanju in nitkanju).
  • Dvakrat dnevno: Ščetkajte svoje zobe in zgornjo površino jezika ter ustno nebo.
  • Enkrat na dan: Uporabite zobno nitko, kot dodatke tudi profesionalne pripomočke, predvsem tam, kjer so žepki globlji (ustna prha).
  • 2–4-krat letno: Obiščite svojega zobozdravnika, kjer vam bodo profesionalno očistili zobne površine.
  • Preberi vse