Na kaj smo lahko alergični pri zobozdravniku?

Poznamo ljudi, ki trpijo za “alergijo na zobozdravnika”. Mogoče niste vedeli, da ima ta pogosta rečenica svoje znanstveno dokazane temelje. Ampak le v primeru, da je ne razumemo dobesedno. V tem primeru govorimo o strahu pred zobozdravnikom.

Alergije so nepravilnosti delovanja imunskega sistema, pri katerih se telo pretirano odzove na zunanjo snov.

Alergije so nepravilnosti delovanja imunskega sistema, pri katerih se telo pretirano odzove na zunanjo snov, ki je običajno neškodljiva. V zadnjih 50 letih so v velikem porastu, zlasti v razvitem svetu. Na eni strani je to posledica onesnaženja, na drugi strani pa pretirane čistoče in higiene, ki botrujeta zaostalemu razvoju imunske odpornosti. Verjetno tudi sami opažate, da ima kdo od vaših prijateljev alergijo bodisi na vrsto hrane, prah, pelod cvetočih dreves, celo na mraz. Manj je govora o alergijah na zdravstvene materiale ali, denimo, na zdravila. Smo v hramu zdravja pred alergijami res v varnem zavetju?

Tudi nam, zobozdravnikom, predstavljajo alergije vedno večji izziv in smernice za naše protialergijske ukrepe se stalno posodabljajo. Ključno je, da pacienta skrbno povprašamo, če je na katero snov alergičen (pelod, antibiotiki, hrana, kovine …), da lahko terapijo zanj že v izhodišču prilagodimo. Pogosto niti ne vemo, da imamo alergijo na neko snov, oziroma se ta izrazi šele pri določeni starosti in splošnem stanju našega organizma. Materiali, ki jih uporabljamo za izdelavo plomb, proteze, zobne vsadke, prevleke, čiščenje, odtiskovanje itd., morajo biti biokompatibilni, torej biološko združljivi z našim organizmom in ne smejo povzročati alergij. To mora biti osnovno vodilo, saj želimo, da bodo ti izdelki v naših ustih mnoga leta, celo desetletja.

Pogoste alergije v zobozdravstvu:

  • antibiotiki – penicilin,
  • lateks (rokavice, opne),
  • amalgam, protetične kovine – živo srebro, nikelj, kobalt, krom, berilij …
  • akrilat (material iz katerega so večinoma izdelane proteze – PMMA — polimetilmetaakrilat),
  • določene vrste kompozita -materiala za bele plombe,
  • lepilo za bele plombe (adheziv),
  • zobne paste in ustne vode.

Kako se kažejo alergije?

Alergije se izrazijo kot bolj ali manj razširjeno vnetje ustne sluznice, vnetje kože okoli ust in drugje po telesu. Glavni simptomi so koprivnica, srbečica, oteklina, vnetje sinusov, iztekanje iz nosu, težave z dihanjem, otekanje žrela, srčne aritmije in celo anafilaktični šok. Če postane alergija dolgotrajna in alergena ne odkrijemo ter umaknemo, lahko vodi v kronično utrujenost in bolezni kot so psoriaza, lupus ali revmatoidni artritis.

“Zdravljenje” alergije

Če sumimo na alergijo, je najprej treba ugotoviti, katera snov je njen povzročitelj. To snov imenujemo alergen. Vaš zobozdravnik vas lahko napoti v alergološki laboratorij. Tam opravijo bodisi kožne teste ali preiskavo krvi za protitelesa proti določenim alergenom (predvsem kovinam in akrilatom). Osnova odpravljanja alergije je popolna in varna odstranitev alergenov. Obstajajo zdravila, kot so antihistaminiki in kortikosteroidi, ki zmanjšujejo znake alergije, na žalost pa ne odpravljajo glavnega vzroka in imajo stranske učinke.

Kako pristopamo proti alergijam v zobozdravstvenem centru Babit?

Mnoge snovi, ki jih uporabljamo še danes, so zlati standard že mnoga desetletja, le da so jim postopoma odvzemali škodljive primesi in jih nadomeščali z organizmu prijaznejšimi. Nekateri drugi materiali pa so se izkazali za bistveno boljše alternative predhodnikom. Tako smo na primer popolnoma opustili izdelavo amalgamskih zalivk, še več; odstranjujemo jih na organizmu in okolju prijazen način – to je s posebnimi maskami, zaščitnimi opnami, močnimi sesalci z lovilci delcev, očali in posebnimi svedri. Za izdelavo belih plomb uporabljamo prvovrstne kompozitne materiale in estetsko keramiko visoke trdnosti. Iz slednje plombe izdelamo v našem zobotehničnem laboratoriju. Zobozdravnik jih na zobe trajno cementira. Zobne prevleke so namesto iz kovinskih zlitin danes narejene iz cirkonija, ki predstavlja trdno in nealergeno osnovo. Pri izdelavi delnih protez krom-kobaltove zlitine in nizkokakovostne akrilate nadomeščamo z nekovinskim polimerom visoke trdnosti BioHPP. Uporabljamo implantate švicarskega podjetja Straumann iz titana – to je kovina, ki ni reaktivna in jo kost sprejme ter obraste. Titan in keramika sta že desetletja v uporabi pri nadomeščanju delov kosti in sklepov (umetni kolk), zaradi vsestranske uporabnosti in nealergenosti sta v zobozdravstvu izjemnega pomena.

Na koncu je najbrž odveč poudarjati, da moramo vsak dan doma skrbeti za to, da zobnih nadomestkov sploh ne bomo nikoli potrebovali in da je preventiva glavno vodilo pri preprečevanju “alergije na zobozdravnika” in ohranjanju zdravja.

Avtor: Niko Zagode, dr.dent.med.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (5 glasov)