Moč medicinske hipnoze

Ali bomo lahko vrtali in pulili zobe tudi brez anestezije? Sliši se neverjetno, vendar je res.

Hipnoza, dolgo časa prezirana in označena kot čarovništvo v najrazličnejših televizijskih oddajah, ima danes trdno mesto tudi v medicini.

Medicinska hipnoza je varna in učinkovita metoda pri zdravljenju najrazličnejših bolezenskih stanj.Uporaba hipnoze v medicinske namene je prastara metoda, v starem in srednjem veku opisovana celo kot magična, dandanes pa je v svetu priznana kot znanstveno neoporečen terapevtski postopek. Medicinska hipnoza je široko uporabljana predvsem v Nemčiji, Avstriji in skandinavskih državah, kjer so v zadnjih letih naredili več tisoč kirurških operacij v hipnotični anesteziji. V Sloveniji je manj razširjena, vendar pa vsako leto pridobi vedno več privržencev v krogih zdravnikov, zobozdravnikov in psihologov, ki certifikat terapevta medicinske hipnoze pridobijo po uspešno zaključenem izobraževanju pod strokovnim vodstvom Društva za medicinsko hipnozo Slovenije.

Hipnoza je oblika komunikacije na besednem in nebesednem nivoju, ki se osredotoča na to, da pacientu pomaga doseči različne globine t. i. hipnotičnega transa. Poudariti velja, da oseba v hipnozi ne spi, temveč je budna, a ima pri tem spremenjeno stanje pozornosti. V takšnem stanju (transu) sta telo in um relaksirana, misli se zato lahko oddaljijo od vsakodnevnih skrbi, podzavest pa pri tem ponotranji različne sugestije, ki jih pacient prejme od terapevta. Oseba pri tem ne izgubi kontrole nad seboj, kot je zmotno prepričanje, še vedno sliši in ohrani vse svoje fizične sposobnosti. Dejstvo je, da se oseba v hipnozi zaveda, kaj govori in ne stori ali reče ničesar, česar si ne želi. Do določene stopnje lahko hipnotiziramo praktično vsakogar, ki je pripravljen sodelovati in verjame v uspeh zdravljenja.

Področje uporabe medicinske hipnoze je zelo široko; z njeno pomočjo lahko zdravimo depresivna stanja in aksioznosti, strahove in fobije, zasvojenosti, motnje hranjenja, glavobole, nespečnost in še mnogo drugih psihosomatskih stanj tako pri odraslih kot tudi pri otrocih. Še posebej uspešna se je uporaba hipnoze izkazala pri kontroli bolečine pri porodu, operacijah in nenazadnje tudi v zobozdravstvu. S hipnozo pacientu pomagamo premagovati strah in tesnobo pred zobozdravstvenimi posegi, le-te lahko v veliki večini opravljamo brez dodatka anestetika, učinkovito odpravljamo refleks bruhanja, zdravimo bruksizem in druge motnje v področju čeljustnega sklepa ter smo uspešni tudi pri težavah z navajanjem na novo protezo ali zobni aparat.

Medicinska hipnoza je varna in učinkovita metoda pri zdravljenju najrazličnejših bolezenskih stanj, za pacienta nima stranskih učinkov in je cenovno ugodnejša kot zdravljenje z zdravili. Pri vsem tem je pomembno, da jo izvaja usposobljen terapevt, ki s pacientom zgradi odnos na temeljih zaupanja in sodelovanja.

Avtor članka: Klaudija Kotar, dr. dent. med.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (12 glasov)