Kako skrbimo za ortodontski aparat?

Zobni aparat je kar trpežna zadevica, ki mora več mesecev preživeti v vaših ustih. Kljubuje ostrim pogojem, ki vladajo v ustni votlini, se upira griznim silam in vam hkrati ravna zobe. Želimo, da bo življenje z zobnim aparatom čim bolj udobno in da bo zapletov čim manj. K temu precej pripomore pravilna skrb, tako za aparat kot za zobe in dlesni. Preden dobite zobni aparat, bosta ortodont in ustna higieničarka preverila, če je vaša ustna higiena zadostna. Naslednji nasveti bodo pomagali, da boste živeli v simbiozi za aparatom – on vam bo ravnal zobe, vi pa ga boste redno masirali s ščetko.

Bodite pozorni pri čiščenju predela ob dlesni. Tukaj se najraje nabirajo obloge, ki jih poteg s ščetko vzdolžno po zobu ne odstrani. Čistiti morate na obeh straneh, nad in pod žičko. Čiščenje zob z zobnim aparatom zahteva več časa in več skrbnosti.

Postanite ekspert ustne higiene. Najprej temeljito očistite zobe, najbolje, kar zmorete. Nato poližite tableto, ki obarva obloge in videli boste, kje so predeli, ki jih zgrešite. Starejše obloge se obarvajo temnejše, mlajše pa svetleje.

Imejte 2 zobni ščetki. Ena naj bo doma v kopalnici, druga pa naj vas spremlja kamor koli greste. Tako si boste lahko očistili zobe tudi, ko boste imeli nepričakovano malico.

Zobna pasta in zobna ščetka

Takoj ko namestimo aparat, se morajo nanj prilagoditi ustnice, lica, jezik. Prvih nekaj dni je lahko neprijetno. Zelo nam lahko pomaga ortodontski vosek, iz katerega oblikujemo majhno kroglico in jo nalepimo na aparat, kjer nas žuli.

Predvsem na začetku, ko še nismo navajeni na aparat, se izogibajmo trši hrani. Ta lahko povzroči odlepljenje nosilca ali zvitje žice.

Kadar se odlepi bracket / nosilec ga spravite in čim prej pokličite ortodonta, da ga ponovno namesti. Predolgo čakanje lahko dopusti, da se zob premakne v neželjen položaj in čas terapije se podaljša.

Čiščenje snemnih aparatov, plastičnih folij Invisalign in retencijskih aparatov naj bo nežno. Čistimo jih z zobno ščetko in navadnim milom. Ne uporabljamo zobne paste, ker je abrazivna in na aparatu naredi majhne praske, te pa omogočajo nabiranje oblog. Aparata nikakor ne izpostavljamo visokim temperaturam, ker se deformira in se nato ne prilega več na zobe. Občasno aparat lahko očistimo z blago raztopino kisa, ki pomaga odstraniti kalcificirane obloge.

Za čiščenje zob in obzobnih tkiv uporabljamo dodatne medzobne ščetke, zobne nitke in čopaste ščetke. Dobre navade in natančnost vam bodo ostale tudi po snetju aparata in prispevale k odličnemu ustnemu zdravju v prihodnosti. Želimo vam veliko uspehov.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (6 glasov)