Kako otroški zobozdravnik prežene strah?

Strah pred zobozdravnikom je pri otrocih precej pogostejši kot pri odraslih ljudeh. Pri nekaterih gre le za strah pred neznanim, ki ga lahko hitro rešimo s tem, da vse, kar imamo namen narediti, otroku najprej razložimo, pokažemo in šele nato naredimo.

Za preusmeritev pozornosti od zobozdravniškega postopka, k bolj zabavnim stvarem, pri nas predvajamo risanke na ekranu, ki je pričvrščen na zobozdravniškem stolu. Pri otrocih, ki so pri zobozdravniku že imeli slabo izkušnjo, je postopek navajanja na zobozdravniške posege lahko nekoliko zahtevnejši in dolgotrajnejši. Pomembno je dobiti otrokovo zaupanje in ga tudi obdržati. Za to je ključno brezbolečinsko delo, kar pomeni delo v sodobni lokalni anesteziji, z predhodno uporabo površinske anestezije. V nekaterih primerih si pri nas otroški zobozdravnik lahko pomaga tudi s smejalnim plinom, ki prav tako zmanjša občutek strahu in izboljša sodelovanje otroka.

Kako pripraviti otroka na prvi pregled pri zobozdravniku?

Prvi obisk otroka pri zobozdravniku je praviloma kratek. Namenjen je spoznavanju novega okolja in seveda zobozdravnika ter asistentke. Otrok se bo usedel na zobozdravniški stol, morda tudi v naročju enega od staršev, pritiskal gumbe, se vozil s stolom gor in dol. Če bo vzdušje pravo, bo tudi na kratko preštel svoje zobke v ogledalu.

Praviloma se ob prvem obisku ne izvaja nobenega posega, zato je pomembno, da otroka pravočasno pripeljete na redni zobozdravniški pregled, torej preden se pojavijo težave. Kadar je prisotna bolečina in je poseg nujen, se lahko ustvari odpor ali strah do zobozdravnika in mnogo težje je pridobiti zaupanje mladega pacienta. Prav zaupanje je tista pomembna prvina, ki omogoči uspešno sodelovanje med otrokom in njegovim zobozdravnikom.

Zobozdravnik in otrok skupaj preštejeta zobke

Zobozdravnik in otrok skupaj preštejeta zobke

Nasveti za lažji prvi obisk:

  • Skupaj preberite kakšno zgodbico o zobozdravniku in zobeh.
  • Pozitivno govorite o svojih izkušnjah pri zobozdravniku.
  • Na kratko razložite kako bo izgledal prvi obisk zobozdravnika.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (9 glasov)