Kako do implantata v 9 korakih

  1. Po pogovoru s pacientom, opravljeni 3D rentgenski diagnostiki in pripravi protetičnega načrta sledi posvet in pregled pri specialistu implantologu, ki bo izvedel vstavitev vsadka.
  2. V določenih primerih implantate odsvetujemo, saj je nevarnost, da jih bo organizem zavrnil, velika: ko ima pacient slabo ustno higieno, slabo nadzorovano sladkorno bolezen, je bil obsevan, je v nosečnosti, ima hudo osteoporozo, oslabljen imunski sistem, čezmerno kadi ali prekomerno uživa alkohol.
  3. Operater izvede poseg v čistem okolju s sterilnimi materiali. Najprej operativno področje omrtviči z lokalno anestezijo, da zagotovi delo brez bolečin.
  4. Glede na protetični načrt se predhodno izbran ustrezen implantat vsadi v kost. Če je te premalo, kirurg lahko istočasno doda nekaj umetne kosti. Rano se zašije in po enem tednu odstranimo šive. Proces vraščanja vsadka traja 3 do 5 mesecev, odvisno od obsega in stanja kosti. V tem času pacient nosi v ustih začasni nadomestek, če je potrebno.
  5. Ko se je implantat obrasel s kostjo, je potreben manjši poseg, kjer kirurg na vrh vsadka za krajši čas namesti oblikovalnik dlesni.
  6. Po približno treh tednih se je dlesen oblikovala, čemur sledi skeniranje novega stanja, na podlagi katerega nam zobni tehnik v laboratoriju računalniško natančno izdela ustrezno nadgradnjo – to je novo jedro (suprastrukturo) in krono, ki bosta privijačeni na implantat.
  7. Prevleko preizkusimo v pacientovih ustih in se prepričamo, da tvori s sosednjimi zobmi tesen stik in da z njo pacient pravilno ugrizne v nasprotni zob ter da je estetsko neoporečna in enake barve kot ostali zobje.
  8. Prevleko in suprastrukturo privijemo na implantat ter pacienta podučimo o pravilnem čiščenju in rednih kontrolah pri zobozdravniku.
  9. Ob rednih kontrolah se preverja ustno higieno, stanje implantata, okoliške kosti in dlesni. Občasno je potrebna tudi rentgenska kontrolna slika.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI