Implantati: Kaj moramo vedeti o implantatih in kako poteka vstavitev implantata

Zobni vsadek in zob
Implantat ali zobni vsadek nadomešča korenino zoba. Nanj lahko pritrdimo zobno krono ali pa nosi protezo.

Inplantanti ali Implantati?

Moj prijatelj me je večkrat v šali (vsaj upam, da je bila šala) vprašal, zakaj mu ne zamenjam vseh zob z zobnimi vsadki-implantati. Tako ne bo imel več težav z zobobolom, pa tudi nadležno čiščenje zob bo lahko preskočil in čas koristno porabil za kaj drugega, recimo za gledanje nogometa. Priznam, prvo je že res.

Zobobola ne bi imel nikoli več; eno gre z drugim, če ni zob tudi zobobola ni. Kar pa se tiče čiščenja zob bi bil precej na slabšem. Zobni vsadki namreč zahtevajo izredno dobro higieno saj so na vnetne vplive precej bolj občutljivi kot zobje. Ne sami titanovi implantati pač pa tkivo, ki jih obdaja in jim daje stabilnost. Nauk zgodbe je, da je lasten zob mnogo boljši tudi od najdražjega implantata. Zanašajte se in skrbite za tisto kar vam je dala mati narava in ne ubirajte bližnjic z umetnimi vsadki. Prepričan sem, da ste to že mnogokrat slišali.

Kakšne so možnosti?

Vseeno se zgodi, da smo prešli to točko in imamo manjkajoč zob. Takrat je zobni vsadek le ena od možnih rešitev, niti ne nujno najboljša. Kot pri vsaki stvari so tukaj prednosti in slabosti o katerih se je potrebno posvetovati z vašim zobozdravnikom. Obstajajo dejavniki tveganja, ki jih moramo upoštevati: kajenje, nekontrolirana sladkorna bolezen, paradontalna bolezen, bolezni kosti....Bolje se je o njih je iskreno pogovoriti z zobozdravnikom in izbrati alternativo, kot se soočati s težavami. Vsak neuspeh je neprijeten tako za zobozdravnika kot za pacienta in vsekakor ne pripomore k medsebojnem zaupanju, ki je temelj strokovne zobozdravstvene obravnave. Kakršne koli pomisleke je potrebno medsebojno razčistiti.

nacrt-implantPogovor o načrtu pred posegom

Ponavadi je zobozdravnik tisti, ki načrtuje rehabilitacijo, kirurg pa zobni vsadek vstavi in kjer je to možno sledi željam ter navodilom zobozdravnika. Nujno je potreben dialog med obema in tudi s pacientom. Sam poseg vstavitve zobnega vsadka ni nič posebnega, traja le nekaj deset minut in je povsem neboleč. Kar je pomembno je načrt! Načrt je potrebno pripraviti pred posegom. Vsebuje rentgensko oceno kosti v katero bi želeli vstaviti zobni vsadek, samo vstavitev vsadka, načrt kasnejšega protetičnega nadomestka, ki ga bo vsadek nosil (mostiček, krona, proteza...) in načrt kontinuirane higiene v letih, ki sledijo.

Vstavitev vsadka

To je tisti del terapije, ki navadno najbolj zanima pacienta. Poseg ni boleč, saj se opravi pod lokalno anestezijo. Terapevt odgrne dlesen in s posebnimi svedri pripravi ležišče za vsadek v kosti. V ležišče nato vstavi zobni vsadek primerne velikosti in čezenj zašije dlesen. Tako se lahko začne celjenje in integracija vsadka s kostjo, ki se obraste okoli navojev. Poseg traja 30-60 minut medtem ko celjenje traja od tri do šest mesecev. V tem času je pacient še vedno brez krone zoba in po potrebni nosi začasen protetični nadomestek. Kadar se odločate za vsadek morate vedeti, da je to le del, ki nadomešča korenino zoba in je očem neviden. Na to »umetno korenino« je nato potrebno namestiti še zobno krono. Ta pride na vrsto šele potem, ko je celjenje zaključeno in je izobni vsadek vraščen v kost.

implantatNeuspeh-izguba zobnega vsadka

Alergija na titan, to je kovina iz katere je vsadek izdelan, je izjemno redka. Vseeno pa se lahko zgodi, da se vsadek ne zraste s kostjo in ga telo zavrne. V tem primeru imamo možnost, da počakamo na celjenje kosti in postopek ponovimo. Lahko rečemo, da je postopek preko 90% uspešen. Do tukaj je vse odvisno od tistega, ki zobni vsadek vstavlja in od reakcije telesa. Za nadaljnje preživetje vsadka v letih, ki sledijo pa smo bolj ali manj odgovorni sami. Za dolgo življenjsko dobo vsadka je ključna odlična ustna higiena. Poudariti je potrebno redne kontrolne preglede pri zobozdravniku, vključno z rentgenskimi posnetki za ugotovitev stanja podporne kosti, ter profesionalno čiščenje, ki ga opravlja ustna higieničarka. Pravzaprav je ustna higieničarka pomembnejša od zobozdravnika! Nauči nas kako skrbeti zase in nas nato tudi kontrolira ter opozarja kadar je to potrebno. Zobni vsadki zahtevajo še posebno skrb.

Kaj zobni vsadki omogočajo?

Nadomestiti je mogoče posamezen zob ali skupino zob. En vsadek lahko nosi posamezno krono, dva vsadka pa lahko povežemo z mostičkom, ki nosi tri ali več zobnih kron. Vsadki lahko podpirajo tudi snemno protezo in ji dajejo dodatno stabilnost. Posebej v spodnji čeljusti se pacienti dostikrat srečujejo z nestabilno protezo, kljub uporabi posebnih lepil. Že dva vsadka omogočata njeno stabilizacijo, kar nudi veliko prednost pri grizenju, hranjenju in govoru. Možne so tudi povezave med lastnimi zobmi in vsadki, vendar so tu določene omejitve, ki jih je potrebno upoštevati. Ob vseh teh možnostih je težko izbrati najboljšo, zato se posvetujte s zobozdravnikom, ki mu zaupate. Miha Bobič, dr. dent. med., specialist ortodont

Prispevek si lahko naložite ali natisnte tudi v pdf obliki: