Invisalign zobni aparat

Najugodnejša ponudba nevidnega zobnega aparata Invisalign v Sloveniji. Zakaj je tako preberite spodaj.

INVISALIGN je najbolj razširjen estetski sistem zobnega aparata, ki snemljiv in izdelan iz prozorne plastične mase. Takih zobnih aparatov je več vrst in proizvaja jih več različnih firm (Orthocaps, Clear Aligner, Accusmile); po angleško se jim reče alignerji. Invisalign je prvi, ki je to tehnologijo razvil in patentiral. Princip je pri vseh enak. Nosimo plastično folijo na zobeh, vsakih nekaj tednov jo zamenjamo za novo, v kateri so zobje rahlo bolj premaknjeni proti želeni poziciji. Podobno kot pri risanki – animiranem filmu, kjer je vsaka sličica malce zamaknjena v primeri s prejšnjo. Pri Invisalignu menjamo aligner vsaka 2 tedna, dokler ne dosežemo končnega rezultata.

Na pregledu pri ortodontu vzamemo odtis vaših zob. Tega pošljem po pošti iz Ljubljane v Invisalignov center, kjer ga skenirajo in spremenijo v 3D model. Računalniško prestavijo zobe v želeno pozicijo in rezultat pošljejo meni, ortodontu, v potrditev. Načrt prilagodim potrebam pacienta. Po usklajevanju in potrditvi načrta v tovarni s 3D tiskalniki natisnejo vse potrebne sete folij. Te pošljejo ortodontu in terapija se tako lahko začne.

V primeru sprememb v načrtu med ortodontsko terapijo ortodont nima dosti svobode. Potrebno je ponovno vzeti odtise, jih poslati v Invisalign center in natisniti nove folije nevidnega zobnega aparata. To se po potrebi ponavlja večkrat, dokler rezultat ni zadovoljiv za pacienta in ortodonta.

Popolni rezultati

Moj osebni pristop je tak, da stremim k popolnemu rezultatu. To pomeni, da dosežemo na začetku zastavljene cilje.  Hkrati to pomeni tudi zadovoljnega pacienta. V primeru, da končni rezultat, ki ga dosežemo z alignerji Invisalignni zadovoljiv se lahko skupaj s pacientom odločim, in obvežem, da končne premike izvedemo s klasičnimi bracketi. Poseg smatram za del terapije in je brezplačen. To ponavadi vzame še kak dodaten mesec terapije, vendar pa je rezultat zato idealen. Hkrati je to zagotovilo, da bo pacient zadovoljen. Pacienti, ki se odločajo za Invisalign so ponavadi bolj zahtevni glede estetskih zadev – kompromis tu ne pride v poštev. Finishing (končna postavitev zob v nasmehu) je pomemben del celotnega rezultata in od ortodonta zahteva natančnost in umetniško žilico.

Najugodnejša cena – zakaj?

Po pregledu ponudbe Invisaligna v Sloveniji ugotavljam, da je cena v Zobozdravstvenem centru Babit v Ljubljani precej nižja kot drugod. Invisalign je zasnovan tako, da se večji del načrtovanja in ortodontskega strokovnega dela izvaja v Invisalignovem centru. To pri podjetju Invisalign tudi zaračunajo v ceni aparata, ki ga dostavijo vendar sami ne nosijo odgovornosti za terapijo. Sistem Invisalign je zasnovan tako, da čim bolj zmanjša čas posega v ordinaciji in s tem prihrani stroške ortodontu – neke vrste fast food orthodontija. Ta prihranek ortodontovega časa se večinoma ne odraža v ceni slovenskih ponudnikov – pri nas v Babitu se.

Kdo je usposobljen za delo z Invisalignom?

Z Invisalignom delajo tudi splošni zobozdravniki brez ortodontske specializacije, ki morajo nositi odgovornost za terapijo. V primeru komplikacij so njihove možnosti reševanja težav precej omejene. Tega se morajo zavedati tako zobozdravniki kot tudi pacienti. Pokazalo se je, da so pacienti, ki se odločijo za ortodontsko terapijo z Invisalignom ali za katero drugo “nevidno” opcijo pretežno osredotočeni na estetski vidik. Estetika pa naj ne bo edini cilj; naloga ortodonta je, da ustvari stabilen in zdrav funkcionalen odnos zob. Primeri, kjer je končno stanje funkcionalno slabše kot na začetku terapije še zdaleč niso redkost. Preveč lahkomiselno zastavljeni načrt terapije je škodljiv za pacienta, to se lahko pokaže že v nekaj letih po snetju aparata. Invisalign je le ena od mnogih možnosti, ki jih lahko ponudimo pacientu. Strokovno je potrebno oceniti kdaj je to res najboljša možnost – poslušajte kaj vam svetuje specialist ortodont.

Primer terapije z Invisalignom

Več slik primera ortodontskega zdravljenja z uporabo zobnega aparata Invisalign.

Invisalign ima določene omejitve, ki se jih moramo zavedati. Podjetje Invisalign bo natisnilo in dostavilo in seveda zaračunalo izdelavo folije tudi kadar omejitve ne bodo upoštevane in bo načrt zdravljenja nerealističen. V primeru večjih nepravilnosti v postavitvi zob še vedno lahko zadostimo želji po nevidnem zobnem aparatu vendar tu namesto nevidnih Invisalign folij pride v poštev kaj drugega.


Imate vprašanje o zobnemu aparatu Invisalign? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za specialistični pregled.