Implantologija

Implantolog je specialist za vgradnjo zobnih vsadkov –
implantatov v kost.

Kaj je zobni implantat?
Je valjasto oblikovan, zobni korenini podoben vsadek oziroma vijak, izdelan iz telesu prijaznega materiala (najpogosteje iz titana ali v zadnjem času tudi iz keramike). Vrsta in velikost implantata ter njihovo število so izbrani glede na vaše potrebe in možnosti. Njegova življenjska doba se po vrasti v čeljustno kost ne razlikuje od življenjske dobe zob. Vendar moramo vedeti, da ravno tako, kot zobe, je tudi implantate ob neustrezni negi mogoče izgubiti, zato

Implantati ali inplantanti?
Moj prijatelj, očitno intelektualna kapaciteta, me je večkrat v šali (vsaj upam, da je bila šala) vprašal, zakaj mu ne zamenjam vseh zob z zobnimi vsadki — implantati.

Tako ne bo imel več težav z zobobolom, pa tudi nadležno čiščenje zob bo lahko preskočil in čas koristno porabil za kaj drugega, recimo za gledanje nogometa. Priznam, prvo je že res.

Zobni implantat ali zobni vsadek

Zobni implantat ali zobni vsadek nadomešča korenino zoba. Nanj lahko pritrdimo zobno krono ali pa nosi protezo.

Zobobola ne bi imel nikoli več; eno gre z drugim, če ni zob, tudi zobobola ni. Kar pa se tiče čiščenja zob, bi bil precej na slabšem. Zobni vsadki ali implantati namreč zahtevajo izredno dobro higieno, saj so na vnetne vplive precej bolj občutljivi kot zobje. Občutljivi niso sami titanovi implantati, pač pa tkivo, ki jih obdaja in jim daje stabilnost. Nauk zgodbe je, da je lastni zob mnogo boljši tudi od najdražjega implantata. Zanašajte se in skrbite za tisto, kar vam je dala mati narava in ne ubirajte bližnjic z umetnimi vsadki. Prepričan sem, da ste to že mnogokrat slišali.

STRANKE O NAS

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI