Granulom

Granulom ali granulomsko periapikalno vnetje je oblika kroničnega vnetja. Prisoten je večinoma pri vrhu korenine in je posledica vnetja in odmrtja živca.

Pulpa ali živec odmreta največkrat kot posledica globokega kariesa, lahko pa gre tudi za poškodbe zoba ob udarcu, ortodontskem zdravljenju ali nesrečnem ugrizu v trd predmet. Tako prizadet zob je mrtev in ga vedno inficirajo bakterije.

granulom

S prostim očesom granulom ni opazen, več kliničnih znakov pa nam lahko pomaga postaviti diagnozo. Pri granulomu je zob lahko zabarvan, lahko se pojavlja oteklina, zob je občutljiv na ugriz, pojavlja se mehurček iz katerega izteka gnojna tekočina…

Oglejte si posnetke:


Endodontsko zdravljenje – predstavitev


Granulom

Širjenje granuloma

Vsi znaki niso vedno prisotni, prizadeti zob ni vedno boleč, zato je za diagnozo granuloma potreben tudi rentgenski posnetek. Včasih je granulom popolnoma asimptomatski in šele zobni rentgen in ostali testi potrdijo diagnozo. Pogosto se granulom opazi in rentgensko diagnosticira pri zobeh, ki imajo velike plombe in so na pogled brez posebnosti ter že več let ne povzročajo težav.

zobni rentgen

Vplivi paradontalne bolezni

Granulom je kronično vnetje kar pomeni, da lahko dolga leta miruje in se izrazi kot bolečina ali oteklina šele ob nenadnem padcu odpornosti. Obdajajo ga vnetne celice telesne obrambe, ki omejujejo vnetje. Kost okoli granuloma se raztaplja, ko se vnetje širi in granulom veča. Vnetni proces v enem zobu vpliva na celotno telo, saj je stalni vir infekcije. Raziskave nakazujejo, da lahko prizadene oddaljene organe kot je srce, predvsem pri srčnih bolnikih in pacientih z umetnimi srčnimi zaklopkami, vpliva pa tudi na kožna obolenja, lahko povzroča izpadanje las in podobne simptome. V primeru, da je pri srčnem bolniku potrebna operacija, kirurgi pred posegom zahtevajo odstranitev vseh zob, ki imajo granulom. Ti kronični procesi predstavljajo vnetni fokus in tveganje pri operaciji in okrevanju. Določeni primeri granuloma se lahko preobrazijo v cisto, ki jo je potrebno kirurško odstraniti.

Kako zdravimo granulom

Granulom lahko zdravimo z endodontskim posegom, neprijetna alternativa pa je izpuljenje zoba.

Današnji postopki omogočajo uspešno ohranjanje velike večine zob, ki jih je bilo včasih potrebno izpuliti. Endodontsko zdravljenje poteka tako, da zdravnik odpre zob in natančno odstrani vnetje iz zobnih kanalov. Pri tem si lahko pomaga z laserjem, ki selektivno uničuje bakterije in poveča možnost uspeha pri zdravljenju zoba. Zob se nato hermetično zapre, da se prepreči ponoven vstop bakterijam. Po uspešnem zdravljenju se zob lahko ojača z zatičem in krono.


Imate vprašanja granulomov in endodontskega zdravljenja zob? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na  01 283 61 70  in se dogovorite za brezplačen pregled.