Ali je rentgensko slikanje škodljivo?

Rentgensko slikanje zob je obsevanje z rentgenskimi žarki. Vendarle pa je stopnja sevanja tako nizka, da velja za varno tako za otroke kot za odrasle.

Za merjenje prejete doze obstajajo razne fizikalne enote. Bolj didaktično in lažje predstavljivo je, če dozo med slikanjem primerjamo z dozo, ki jo prejemamo med vsakodnevnimi opravili. Povprečno letno ozadje v Sloveniji je 2,4 mSv (milisievert). To je neizogibna doza, ki jo v 1 letu prejmemo iz naravnih virov. Dnevno ozadje je 6,5 μSv (mikrosievert), slikanje enega zoba je približno 5 μSv, ortopan pa 10 μSv. Povprečni CBCT oz. 3D rentgen je 4 do 5-kratnik ortopanske doze.

Če slikamo večja področja v visoki resoluciji, so tudi doze višje. Doza sevanja pri opravljenem ortopanskem posnetku je denimo primerljiva z dozo sevanja med dvournim poletom z letalom na 7000 m visoko. Pri Babitu uporabljamo digitalni rentgen, kar ob uporabi zaščitnega jopiča še dodatno zmanjšuje nevarnost izpostavljanja rentgenskim žarkom.

Nosečnost je izjema. Vse noseče ženske ali ženske, ki menijo, da bi lahko bile noseče, se morajo izogibati rentgenskemu slikanju vseh vrst.

Za vas smo pripravili članek vrste rentgenskih posnetkov, v katerem podrobno opišemo različne tipe “slikanj” zob za potrebe zobodravstva. Preberete si ga lahko na povezavi.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (9 glasov)