Bi raje imeli snemni ali fiksni ortodontski aparat?

Kot otrok sem nosil snemni zobni aparat. Bil sem zelo zagret in nosil sem ga celo več časa, kot mi je predpisal ortodont.

Snemljiv zobni aparat

Snemljivi aparati so aparati, ki pacientu omogočajo, da jih lahko sam sname ter vzame iz ust.

Premikanje zob je bilo sicer počasno, a vseeno opazno, kar mi je dajalo motivacijo. Poleg tega je bil velik plus to, da je snemni aparat pokrival nebo in sem lahko vedno kot prvi pojedel tiste najbolj vroče in slastne kose pice. Tiste, ki jih prekriva vroč stopljen sir in te ponavadi opečejo po celem ustnem nebu. To so bile takrat zame prednosti snemnega ortodontskega aparata. Sedaj sem ortodont in na stvari gledam tudi z drugega zornega kota – kaj lahko z določenim aparatom dosežem in kje so njegove omejitve?

zvezdice

Po mojih izkušnjah smo Slovenci precej samokritični in ponavadi mislimo, da v tujini vse delajo bolje. V slovenskem prostoru uporabljamo veliko snemljivih aparatov. To je del tradicije in ortodontske filozofije tega dela Evrope. Dostikrat se pogovarjam s starši pacientov ali pacienti, ki pravijo, da so v mladosti nosili snemni aparat, pa se zobje niso nič poravnali. In to kljub temu da so ga nosili več let. To omenijo z rahlim odtenkom nejevolje v glasu. Kot da bi jih kdo pretental, jim predpisal neudoben aparat za več let, ta pa ni prinesel rezultatov. Splošno prepričanje je, da je snemni aparat stvar preteklosti in da je zastarel. Zakaj jih torej še vedno uporabljamo, če pa večletna nošnja ne poravna zob? Velikokrat gre za to, da ortodont ne razloži natančno, kaj želi doseči. Po resnici povedano, s snemnimi aparati večinoma niti ne želimo premikati zob. Nosijo se zgodnjih letih, ko zobje še rastejo. S snemnim aparatom želimo vplivati na rast in jo usmeriti v pravilno smer. Lahko pa je cilj odpraviti razne razvade ali narediti prostor za pravilno izrast stalnih zob. Šele kasneje, ko je ta del končan in če je potrebno, vstopimo v drugo fazo, kjer se na zobe nalepi fiksni aparat – torej »zvezdice«.

Fiksni zobni aparat

Pri izbiri vrste zobnih aparatov je pomembna predvsem želja pacienta in njegove estetske zahteve.

Velikokrat se lahko prvo fazo preskoči, če ta ni potrebna. Šele fiksni ortodontski aparat ima nalogo, da poravna zobe. Zobe premikamo tako, da na vsakega nalepimo nosilec. Ta služi kot prijemališče za sile in momente, ki zob premaknejo v želeno pozicijo. Pri tem uporabljamo žičke, vzmeti, elastike in vzvode. Postavitev se tekom terapije spreminja in sproti prilagaja odzivu pacienta in hitrosti premika. Nosilcev je veliko vrst in barv. Najbolj pogosti so navadni kovinsko srebrni, nekateri so beli ali prozorni, lahko pa so celo zlate barve – seveda, saj so iz zlitine, ki vsebuje zlato. Pestri izbiri navkljub se je treba zavedati preprostega dejstva, da so le začasna ročka in se jo po opravljeni nalogi odstrani z zoba. To storimo brez škode za zob, saj jo na zobu drži le začasno ortodontsko lepilo. Če govorimo o snemni in fiksni ortodontiji, potem je vredno omeniti tudi ortodontske folije ali alignerje. Te prozorne folije so snemljive, vendar je njihov prvotni namen premikati zobe. Tako imamo združeni dve prvini – fiksno in snemno, kar ima včasih svoje prednosti. Zame najbolj očitna je, da folijo lahko snamemo in temeljito očistimo zobe, ne da bi nas pri tem ovirali nosilci, nalepljeni na zobe.

Kot ortodont uporabljam vse vrste zobnih aparatov in tudi vse vrste nosilcev. Seveda imam katero vrsto rajši kot drugo, vendar je pri izbiri pomembna predvsem želja pacienta in njegove estetske zahteve. Tako pride do pogovorov kot na primer: “Tile nosilci so beli in lepi, ampak tile zlati so še bolj neopazni, saj so na notranji strani zob. Zlate je zato morda težje čistiti, te prozorne folije pa čisto enostavno vzamem ven in ščetk, ščetk … že so zobki čisti”. Čiščenje zobnega aparata in izgled sta seveda pomembna. Takšne dileme rade volje pomagam razrešiti s tem, da dodam še kakšen strokovni argument in stvar še dodatno zapletem. Jara kača in stekli polž … ampak cilj ostane enak ne glede na izbiro aparata. In to je pomembno.

Avtor članka: Miha Bobič, dr. dent. med., specialist ortodont

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (13 glasov)