INHALACIJSKA SEDACIJA PRI ZOBOZDRAVNIKU

Velikokrat je asociacija na zobozdravstvene posege vznemirjenost in strah. Včasih tudi ljudje brez predhodnih slabih izkušenj čutijo nepojasnjeno tesnobo. Ta je pogosta pri otrocih.

S pomočjo inhalacijske sedacije pri kateri pacient diha mešanico didušikovega oksida (smejalni plin) in kisika se doseže pomiritev in rahlo zmanjša občutek bolečine. Pacient je popolnoma buden in lahko komunicira z zobozdravnikom, vendar je mnogo bolj sproščen.

Sedacija z didušikovim oksidom ali smejalnim plinom se s pridom uporablja v drugih panogah medicine (pediatrija, urgentna medicina, radiologija...). V nekaterih državah inhalacijsko sedacijo že desetletja uporabljajo tudi zobozdravniki, pri nas pa je smejalni plin novost. Metoda je varna saj ima blage in redke stranske učinke; eden izmed teh je smeh, po katerem je smejalni plin tudi dobil svoje ljubkovalno ime.

Pacient med zobozdravstvenim posegom na nosu nosi posebno masko in ima lahko odprta usta. Pravilno mešanico plinov kontrolira zobozdravnik glede na potrebe pacienta, varnost pa zagotavlja tudi naprava, ki ima vrsto varnostnih merilcev in alarmov. Pri nas pred posegom zobozdravnik specialist najprej opravi pregled. Na pregledu ugotovi, če je posameznik primeren za poseg v inhalacijski sedaciji in mu da potrebna navodila. Kot zobozdravnik naredim tudi načrt kaj bomo med posegom delali.

Masko se nosi na nosu; tako so lahko usta odprta.

Inhalacijska sedacija se večinoma uporablja pri otrocih, vendar jo lahko uporabljajo tudi odrasli, ki čutijo strah pred zobozdravstvenimi posegi.

Uporaba smejalnega plina pri zobozdravniku med posegom omogoča večjo sproščenost in zmanjša občutek bolečine.

Včasih se uporablja tudi sedacija z zdravili sedativi. Ta se razlikuje od zavestne inhalacijske sedacije po tem, da se zdravilo oz. pomirjevalo zaužije v obliki tablete ali svečke. Pri takem načinu je trajanje sedacije težje prilagajati ali prekiniti med posegom. Velika prednost inhalacijske sedacije s smejalnim plinom je, da učinek izzveni kmalu po zadnjem vdihu. Pacient po posegu ne rabi spremstva.

Imate vprašanje o inhalacijski sedaciji? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za specialistični pregled.

Smejalni plin se pri zobozdravniku uporablja za pomiritev in zmanjšanje občutka bolečine.

brezplačen prvi splošni pregled

Nujni primeri takoj

Specialistični pregledi in specialistični pregled za otroke do 3. leta pri pedontologu so samoplačniški.
Babit d.o.o.
zobozdravstveni center
Kolezijska 25, 1000 Ljubljana
zemljevid

t 01 / 283 61 70
f 01 / 283 61 82
m 031 / 656 341
e info@babit.si

Delovni čas
pon, tor, sre, čet: od 8h do 19h
pet: od 8h do 14h