Inlay, alternativa plombam

inlay

Zgodi se, da karies uniči del zoba. Ker je zobna sklenina sestavljena večinoma iz anorganskega materiala s kristalno strukturo, ki nima sposobnosti za regeneracijo, je treba manjkajoči del zoba nadomestiti.

Če odprete usta in se pogledate v ogledalo, boste verjetno še našli srebrno plombo. To je amalgam, ki se je za plombiranje uporabljal več kot 150 let in je univerzalen material za nadomeščanje od kariesa uničene zobne strukture. Amalgam je zlitina kovin – več kot 50 odstotkov je živega srebra, dodani so še baker, srebro, cink … V zobozdravstvenem centru Babit smo se že pred 20 leti odločili, da amalgama ne bomo uporabljali.

Preberi vse

Smejalni plin pri zobozdravniku

Inhalacijska sedacija

Smejalni plin se pri zobozdravniku uporablja za pomiritev in zmanjšanje občutka bolečine.

Smejalni plin ki ga med zobozdravstvenim posegom pacient diha skozi nos je didušikov oksid (N2O). Je brezbarven in nevnetljiv plin in ima rahlo sladkast okus. Med zobozdravstvenim posegom se smejalni plin mesa s kisikom, koncentracija se tekom posega prilagaja potrebam pacienta.

Ime smejalni plin je pridobil zaradi rahlega občutka evforije ali zadovoljstva, ki ga doživimo ob vdihavanju. Uporablja se v medicini in zobozdravstvu kot sedativ ( inhalacijska sedacija pri zobozdravniku).

Preberi vse